De onvrede bij ondernemers over de verplichte coronasluiting van niet-essentiële winkels en andere diensten lijkt toe te nemen.
Heropening winkels
Veel branches, van zonnestudio’s tot boekwinkels, dringen bij het kabinet aan op heropening. Schoenenwinkel Van Mourik uit Sliedrecht heeft zelfs al aangekondigd op 15 januari hoe dan ook open te gaan voor winkelen op afspraak. Audax, het concern achter winkels als Bruna en AKO, wil dat het kabinet boekhandels als essentieel gaat bestempelen. Nu alleen supermarkten tijdschriften verkopen verschraalt het aanbod, zegt directeur Hubert de Leeuw. Hij wijst erop dat lectuurzaken in buurlanden gewoon open zijn.
Versoepelingen
De brancheorganisatie van zonnestudio’s benadrukt dat mensen bij hen toch altijd in hun eentje zonnen, in een afgesloten cabine. Van een besmettingsrisico zou dus geen sprake zijn. De VNSWB, de vereniging voor sauna- en wellnessbedrijven, claimt dat saunabezoek juist zou kunnen helpen bij het fitter maken van mensen. Vanuit de horeca en detailhandel waren er eerder deze week ook betogen voor een heropening. Er werd ook boos gereageerd na opmerkingen vanuit het Outbreak Management Team (OMT) dat het mogelijk nog te vroeg zou zijn voor echte versoepelingen van het coronabeleid.
Onvrede
Volgens de Sliedrechtse schoenenverkoper Jeffrey van Mourik is de onvrede bij ondernemers inmiddels “enorm”. Maar niet iedere ondernemer durft een statement te maken, zegt hij. Veel winkeliers zouden bang zijn voor negatieve reacties van klanten. Zelf heeft Van Mourik besloten om op zaterdag 15 januari hoe dan ook weer open te gaan voor shoppers op afspraak, ook als de overheid besluit om de winkels dicht te houden na 14 januari. Van Mourik weet dat iedere ondernemer die hij spreekt stiekem nog wel eens klanten ontvangt. Dat stiekeme is hij zat. “En als de politie mijn winkel na een aantal keer waarschuwen straks weer wil sluiten, dan gaan we over op plan B.” Dan gaat hij open als groothandel voor klanten met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, want daar heeft hij ook de papieren voor. “Net zoals de Makro doet. En wij zijn dan net zo ‘streng’ als de Makro.”
Meer perspectief
Het midden- en kleinbedrijf staat niet alleen in de roep om meer perspectief. De gemeente Veenendaal heeft al een open brief gestuurd aan premier Mark Rutte. Daarin vraagt de gemeente of hij bij de coronamaatregelen rekening houdt met de belangen van ondernemers uit de niet-essentiële sector. “Uit de gesprekken met deze ondernemers blijkt dat velen maar nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden”, geeft burgemeester Gert-Jan Kats aan.
bron: Nieuws.NL / ANP