De werkgroep Dongen AED proof organiseert in de week na pasen in heel Dongen een collecte en roept de Dongense bevolking op om Dongen AED proof te maken. Er is echter nog wel wat hulp nodig. Tonny Nooijens van de werkgroep: "Hebt u wat tijd over, meld u dan aan als collectant bij uw wijkraad. U doet er uw familie, buren, vrienden, inwoners van uw wijk en ons een groot plezier mee." Hoe belangrijk een AED kan zijn blijkt uit het onderstaande interview met de Dongense kastelein Coert van Os:
De werkgroep Dongen AED proof organiseert in de week na pasen in heel Dongen een collecte en roept de Dongense bevolking op om Dongen AED proof te maken. Er is echter nog wel wat hulp nodig. Tonny Nooijens van de werkgroep: "Hebt u wat tijd over, meld u dan aan als collectant bij uw wijkraad. U doet er uw familie, buren, vrienden, inwoners van uw wijk en ons een groot plezier mee." Hoe belangrijk een AED kan zijn blijkt uit het onderstaande interview met de Dongense kastelein Coert van Os:
De getallen die u in het verhaal ziet zijn de tijden waarop de acties elkaar opvolgden (opgenomen door een beveiligingscamera)
Het was een donderdagavond als vele anderen. Coert van Os, eigenaar van café de Salamander zat te vergaderen in het keukentje en Wim van Dongen, beheerder van de sporthal, zat op zijn kantoor. Bianca Confurius en Connie Verduijn werkten achter de bar. Er waren enkele mensen aan het biljarten. (20.13.03). Willem van Praat was op dat moment aan de beurt, toen hij plotseling onwel werd. Willem ging op zijn knie zitten en zakte in elkaar op de grond. (20.13.08) Wendy, een teamgenote van Willem, riep naar Bianca en Connie dat Willem niet goed was geworden.(20.13.22). Connie twijfelde geen moment en legde Willem in de stabiele zijligging en bleef bij hem. Bianca haalde intussen Wim die de AED meebracht en riep ook Coert om hulp.(20.13.33) Willem was niet aanspreekbaar, ademde zwaar en onregelmatig - het zogenaamde gaspen - en rochelde.(20.14.30) Willem werd op zijn rug gelegd. De ademhaling controle werd uitgevoerd via de kinliftmethode. Er werd geen ademhaling geconstateerd.(20.14.40)Coert maakte zijn borst vrij en sloot de AED aan en gaf Bianca opdracht te bellen naar 112 en te vermelden: reanimatie met de AED. (20.15.45) De AED analyseerde de situatie. Bianca stuurde intussen 2 mensen naar buiten om de ambulance op te vangen. Connie bleef intussen achter de bar en hield de rest van de gasten in de gaten, die ook onder de indruk waren en allerlei goed bedoelde adviezen gaven.(20.16.03) De AED diende intussen een schok toe en (20.16.05) Coert en Wim startten de reanimatie.(20.17.09) Bij het melden aan 112 was ook het AED-alert systeem in werking getreden en arriveerde de eerste hulpverlener met AED. (via SMS Alert) (20.17.43) Coert gaf Rudolf opdracht om compressie van Wim over te nemen. (20.18.25) Intussen kwam er een beveiliger (ook gemeld via SMS-alert) en vroeg aan Coert of hij hem kon helpen.(20.18.40) Intussen werd er ook iemand weggestuurd naar de familie van Willem.(20.19.00) Inmiddels arriveerde een derde hulpverlener (via SMS Alert) en even later (20.19.30) kwam een vierde persoon binnen. ( via SMS Alert) (20.22.30) Willem, het slachtoffer, stribbelde tegen en had weer ademhaling. De reanimatie werd gestopt. (20.23.40). Willem reageerde weer op aanspreken maar bleek nog wat suf te zijn. Hij had nog wat last van een droge mond en had het warm. De hulpverleners hadden zijn lippen wat vochtig gemaakt. (20.25.05) De eerste ambulance arriveerde en (20.25.15) een verbaasde ziekenbroeder nam het over. Willem werd gestabiliseerd. (20.26.03)Intussen arriveerde de politie. (20.28.57) Even later kwam de tweede ambulance en (20.38.00) het slachtoffer werd op een brancard gelegd. (20.40.50)Willem werd met de ambulance gebracht naar het Amphia ziekenhuis (Molengracht) in Breda.
Coert van Os geeft aan dat AED' S goud waard zijn. Met de AED' S kan veel sneller gewerkt worden. In 6 à 7 weken heeft hij 2 x een reanimatie meegemaakt, waarbij een AED werd gebruikt. Beide reanimaties zijn gelukt. "Dat was 10 jaar geleden wel anders", vertelt hij. "In de oude Salamander werd iemand onwel. Er waren meer dan 100 mensen aanwezig en niemand kon helpen. De regels waren te moeilijk en er was nog geen BHV verplichting. Nu waren Wim en ik binnen een 0,5 minuut ter plaatse en konden we beginnen met reanimatie met de AED."
Ook Bianca heeft een BHV diploma. Met Coert zelf gaat het goed. Hij heeft van deze ervaring zelfs een positief gevoel over gehouden, zodat training niet voor niets is geweest. Ook met Bianca en Connie gaat het goed. Willem kon van emotie geen woorden uitbrengen toen hij Coert daarna weer ontmoette. Coert en zijn personeel kunnen elkaar goed opvangen. Willem is hen eeuwig dankbaar en heeft een prachtig beeld geschonken dat op de bar staat in café de Salamander. Hij biljart weer met zijn vrienden en ziet zijn hulpverleners regelmatig. De ambulance dienst zorgt ook voor nazorg. Het ambulance personeel geeft een kaartje af met adresgegevens, waar men zich kan aanmelden voor nazorg, indien men naderhand in de problemen raakt. Het gehele personeel van café de Salamander heeft een reanimatiecursus met AED gevolgd,
die verzorgd werd door de heer Jacobs. Zij kunnen nu adequaat helpen als dit nodig is.
Dit is zeer belangrijk omdat er vele evenementen georganiseerd worden in de Salamander.
Met dank aan Coert van Os, Bianca Confurius en Connie Verduijn.
Het verhaal van het slachtoffer, Willem van Praat.
"Mijn naam is Willem van Praat, 65 jaar oud, alleenstaand, gepensioneerd lasser. Ik heb een hartinfarct gehad toen ik 54 jaar oud was. Ik heb naderhand niets meer gemerkt.
In november 2010 heb ik mijn eerste hartstilstand gehad. Ik was toen 63 jaar oud. Het was een normale dag. Ik ging 's avonds biljarten bij de Salamander. Tijdens het biljarten, bij de laatste carambole, werd ik onwel. Toen de ambulance broeders mij op de brancard legden, kwam ik bij kennis. Ik wilde graag naar het ziekenhuis in Tilburg, maar dat bleek toen op dat moment niet mogelijk. Men heeft mij toen naar het Amphia zieken-huis Molengracht in Breda gebracht. In het ziekenhuis werd ik gecatheteriseerd. Ik had al een stand ingebracht gekregen bij het eerste hartinfarct. Ik heb 4 weken in het ziekenhuis gelegen. Men heeft toen daar een ICD geplaatst. Ik ontmoette daar een Dongenaar, Danny Verbunt, die werkt op deze afdeling. Het genezingsproces is goed verlopen. Helaas kreeg ik een half jaar later weer een lichte stilstand. Toen is de ICD in werking getreden. Ik gebruik andere zware medicijnen om het hart rustig te houden.
Bij problemen treedt de ICD in werking. Op oudejaarsdag heb ik weer een hartstilstand gehad. Ik ben toen 1 week in het ziekenhuis opgenomen. In 1 week is de ICD 8 x in werking getreden. Na de reanimatie met de AED had ik last van gekneusde ribben. Bij in werking treden van de ICD had ik last van mijn nek en van oorsuizen. Ik ga nog steeds iedere week biljarten bij de Salamander. Ik ontmoet daar bijna iedere week mijn hulp-verleners, Coert van Os, Bianca Confurius en Connie Verduijn. Ik ben hen en alle andere hulpverleners voor eeuwig dankbaar. Ik mag nu weer autorijden. Ik ga regelmatig wandelen met mijn labrador Jeroen. Ook thuis heb ik geen problemen. Ik heb alleen nog wat angst bij het boodschappen doen. Ik leef mijn leven op de zelfde manier ongeveer met de gedachte dat Ik toch niet ga voor "mijn tijd". Mijn leefgewoonten zijn wel wat veranderd. Ik eet voldoende groenten en fruit. Ik dronk vroeger meer als nu. Roken doe ik nog steeds, maar ik probeer te minderen. Stress heb ik op dit moment niet veel meer.
Overgewicht heb ik nog iets of wat."
1. Bent u bekend met de werkzaamheden van de werkgroep Dongen AED-proof?
Ja, ik vond de collecte in de Biezen een mooi initiatief.
2. Bent u op de hoogte over de plaatsen in Dongen waar deze AED'S zich bevinden
en hoe het proces verloopt vanaf het moment dat er gealarmeerd wordt aan 112?
Ja, via de media heb ik veel informatie gekregen. Ik vind dat op plaatsen waar veel mensen komen, zoals bvb in de horeca AED'S aanwezig moeten zijn.
3. Weet u wat een AED-alert is en waar men zich kan aanmelden?
Het AED-alert is mij bekend. Ik weet echter niet waar men zich kan aanmelden.
4. Wat wilt u de inwoners van Dongen meegeven?
Geniet van het leven of je nu jong of oud bent. Een hartkwaal kan ook erfelijk bepaald zijn. Voorkom stress want stress is doodsoorzaak nummer 1.
5. Omschrijf uw begrip van geluk?
Ik ben blij dat ik er nog ben, ondanks dat ik een betrekkelijke persoon ben met veel beperkingen. Na deze bijna dood ervaring ben ik meer ontspannen gaan leven en laat me niet meer zo snel opjagen.
6. Tot slot:
Ik leef nog omdat ik op dat moment op de goede plaats was. Er waren hulpverleners aanwezig die konden reanimeren en een AED die zij daarbij konden gebruiken.
Werkgroep Dongen AED-proof, St. Reanimatie Dongen, Stichting Richting en de wijkraden van Dongen werken samen om dit project te verwezenlijken en doen dit allen belangeloos. Zij bedanken het Weekblad voor Dongen, Dagblad de Stem, Dongenhomespot.nl, Dongen.nieuws.nl, Kabelkatern en het Kanton voor hun spontane medewerking. Zonder hun belangeloze inzet was het niet mogelijk geweest om zoveel bekendheid te geven aan ons doel: Dongen AED proof in 2012.
U kunt zich nog opgeven als collectant bij uw wijkraad.
Er wordt in week 15 gecollecteerd in de volgende wijken:
Wijkraad Centrum Dongen
Secretariaat Tonnie den Boer - Verschure
Oranjeplein 92
5104 HJ Dongen
0162 - 315 523
E-mail: [email protected]
Wijkraad Hoge Akker
Secretariaat Dhr. Frank van Gastel
Gropiusstraat 13
5103 NT Dongen
0162 - 322 685
E-mail: [email protected]
Wijkraad Oud Dongen
Secretariaat
Wilhelminastraat 77
5104 GB Dongen
06 - 55 10 85 94
E-mail: [email protected]
Website: www.wijkraadouddongen.nl
Wijkraad West I
p/a Brabantpark 7
5101 ZA Dongen
0162 - 321 822
E-mail: [email protected]
Wijkraad West II
Secretariaat
Brahmsstraat 8
5102 XJ Dongen
E-mail: [email protected]
Voorzitter C. Zwaal
06 - 10 91 55 74
Plattegrond West II (pdf, 208 kB)
Dorpsraad Klein Dongen/Vaart
Secretariaat Jolanda van Sprang
Klein Dongenseweg 85
5106 AB Dongen
0162 - 850 225
E-mail: [email protected]
De werkgroep Dongen AED-proof heeft spaarpotten in Dongen geplaatst.
De opbrengst is bestemd voor de aanschaf van AED 'S in speciale buitenkasten in de diverse wijken van Dongen. De spaarpotten zijn geplaatst in diverse bedrijven, winkels, restaurants en café ‘s in Dongen. U kunt ze herkennen aan een speciale wikkel op de spaarpot. Bent u bereid een spaarpot voor ons te plaatsen in uw bedrijf dan kunt u uiteraard ook contact met ons opnemen.
U kunt ook rechtstreeks uw bijdrage storten op bankrekening.
Rekening 111908477 / Rabo Bank t.n.v Stichting Reanimatie Dongen e.o. met vermelding van Dongen AED-proof.
Sponsoring voor AED - kasten is ook mogelijk.
Meer informatie:
Cees de Bra, Eendenhof 25, 5103 KZ Dongen
Tel: 0162-320507
E-mail: [email protected]
Hebt u een AED in uw bezit en wilt u deze ter beschikking stellen voor de Dongense bevolking door deze aan de buitenkant van uw huis / bedrijf te plaatsen in een kast, dan kunt u ook contact met ons opnemen