Foto van de week

08 jul 2024, 18:37 Nieuws
fvdw0807
Frans van Gils

Binnen onze fotoclub heb je leden die een bepaalde voorkeur hebben voor een onderwerp. De een kiest voor straatfotografie en bij een ander gaat de voorkeur uit naar landschappen of architectuur, maar bij clublid Frans van Gils is dat natuur en dan vooral gericht op dieren.

Misschien kunt u zich nog de foto herinneren van een fraai gekleurd ijsvogeltje, een pracht opname. Afgelopen week verraste Frans ons weer met een schitterende natuuropname: een visdief in avondlicht. Wanneer je besluit om je volop te gaan richten op natuurfotografie en in het bijzonder op het fotograferen van vogels, is het uiteraard zaak dat je je goed voorbereid hebt eer je erop uit gaat.

Enerzijds heeft dit betrekking op de dieren cq. vogels zelf en anderzijds op het fototechnisch gedeelte. Wat betreft de vogels zul je je moeten verdiepen in het leefgebied en het gedrag van het dier en als het op fotograferen aankomt zul je verstand moeten hebben van specifieke aspecten als sluitertijd, diafragma en lenskeuze. Het gezegde “oefening baart kunst” is ook hier van toepassing. Leg de lat voor jezelf in het begin niet al te hoog. Het is vooral van belang dat je ervaring opdoet en routine krijgt in het bedienen van je camera en het beheersen van de instellingen.

Grotere vogels zijn over het algemeen makkelijker te fotograferen. Als je een meewerkende vogel hebt, varieer dan met je instellingen om het resultaat te optimaliseren. Zoek onderwerpen dichtbij huis zodat je er regelmatig terug kunt komen. Je zult merken dat je routine ontwikkelt en het instellen van de camera vanzelfsprekend wordt.

We laten Frans zelf even aan het woord:

“Ik heb deze foto gemaakt in de avond bij zonsondergang om het avondlicht te vangen op de vleugels van deze visdief. Ze duiken daar regelmatig in het water om vis te vangen en bij deze is dat gelukt. In de haven van Lauwersoog ligt een broedponton speciaal aangelegd voor een kolonie visdieven en noordse sternen. Ze maken daar graag gebruik van en zijn daar dan ook goed te fotograferen.”

Binnen onze club werd deze foto best goed ontvangen. Fotograferen is “schrijven met licht” en dat komt hier ten volste tot uiting. Bij zo’n tegenlichtopname loop je het risico dat bepaalde gedeeltes ietwat donkerder uitvallen. Hier is dat duidelijk te zien bij de kop van deze visdief. Maar…..experts op het gebied van Photoshop hebben al aangegeven dat dit goed op te lossen is: een fluitje van een cent dus! Frans, bedankt voor je inbreng en we hopen nog vele natuuropnames van je te mogen zien.

Tot volgende week. Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]