Een terugblik op de viering van 80 jaar bevrijding

30 okt 2024, 17:29 Nieuws
dsc 7263

Met trots kijkt de organisatie van 'Dongen 80 jaar bevrijd' terug op een geslaagde viering van dit bijzondere jubileum.

"Dankzij een breed programma vol gedenkwaardige momenten, en de hartelijke betrokkenheid van inwoners, vrijwilligers en samenwerkende organisaties, was het een prachtig weekend. De 80-jarige bevrijding van onze gemeente bood gelegenheid om te herdenken, te vieren en de waarde van vrijheid door te geven aan nieuwe generaties" aldus het comité 4 en 5 mei Dongen

"Het programma begon met een ceremonie bij de Bevrijdingskapel, waarbij we eerden wat in 1944 voor onze gemeenschap werd herwonnen. Een stoet van historische voertuigen trok vervolgens door Dongen, Klein-Dongen en ’s Gravenmoer. In Park Vredeoord genoot het publiek van activiteiten o.a. georganiseerd door Scouting Laurentius, waar kinderen symbolische bruggen mochten bouwen. In De Cammeleur hield veteraan Erik Krikke een indrukwekkende lezing over zijn ervaringen en zijn strijd met PTSS. De dag werd muzikaal afgesloten met een inspirerend bevrijdingsconcert van de Koninklijke Muziekvereniging Dongen, waarbij de klanken van vrijheid door de zaal klonken. Als aanvulling op de festiviteiten konden bezoekers in Museum De Looierij de expositie van de Heemkundekring Dongen bezoeken, die een beeld gaf van het leven in de leerlooierij tijdens de oorlogsjaren."

80kmd

Herdenkingsgevoel verlengen
Voor wie het herdenkingsgevoel wil verlengen, is er de komende weken de mogelijkheid om een historische fiets- of wandeltocht te ondernemen. De routes hiervoor zijn beschikbaar op de website van commissie 4 en 5 mei Dongen en kunnen op eigen gelegenheid worden gevolgd.

's Gravenmoer
Op zaterdag 26 oktober 2024 werd 80 jaar bevrijding in ’s Gravenmoer gevierd  met een herdenking bij het Bevrijdingsmonument aan de Molendijk. Meer dan 200 inwoners van 's Gravenmoer waren present om dit mee te maken. Niet alleen KMA-officieren gaven acte de présence maar ook de Marechaussees van de Stichting Dienstplichtigen Marechaussee en Veteranen fleurden het gezelschap op. Een hele stoet historische militaire voertuigen kwam om 11 uur aangereden met de burgemeester in de voorste wagen. De voorzitter van de Oranjevereniging ’s Gravenmoer Bert Faro heette de aanwezigen vervolgens welkom. De herdenking werd opgeluisterd door slagwerkgroep Crescendo. Zij lieten een indrukwekkend
staaltje van hun kunnen horen. Daarna kwam de burgemeester aan het woord. Na het blazen op zijn cornet van het Taptoesignaal door Arno Meeuse werd 2 minuten stilte in acht genomen, gevolgd door 2 coupletten van het Wilhelmus, waarna de kranslegging door de burgemeester en door de voorzitters van de Dorpsraad en de heemkundekring volgde.

Pix4Profs

Na afloop van de ceremonie stak het gezelschap over naar het dorpsplein bij De Geubel. Marechaussees hadden het plein voor De Geubel al ingenomen met legervoertuigen; er waren panelen die hun activiteiten toonden en voor de jeugd stonden speciale decors om als een echte marechaussee op de foto te gaan. De kinderen maakten hier gretig gebruik van. Zij konden ook hun kleurplaten inleveren wat ze een attentie opleverde.

Om ongeveer 12 uur werd vóór het voormalige gemeentehuis (Hoofdstraat 8) op het plein de 1e struikelsteen in onze gemeente geplaatst voor oud-dorpsgenoot en verzetsstrijder Teunis van der Bie. De steen werd gelegd door de kunstenaar en bedenker van de Stolperstein Gunter Demnig. Tonny Dijck, voorzitter van de Dorpsraad was hiervan de intitiatiefnemer. Teunis van der Bie kwam op 9 maart 1945 om het leven in het concentratiekamp Rodgau-Dieburg.

Tijdens het plaatsen van de steen beschreefde burgemeester het leven van Teunis. Teunis stierf, pas 40 jaar oud. Zijn echtgenote beef met vier kinderen achter. Familieleden van Teunis zijn bij de plechtigheid aanwezig. Na afloop legden ze allen een anjer om hem te gedenken.

Pix4Profs

Tijdens deze bijzondere en zonnige dag warten binnen en buiten De Geubel tal van activiteiten. Een tentoonstelling van de heemkundekring samen met de Oranjevereniging werd heel druk bezocht. Foto’s werden getoond van gebeurtenissen uit de oorlog; te zien waren militaire attributen zoals legerhelmen, onderscheidingen, koperen hulzen, wandborden etc. Een historische fietstocht langs bijzondere locaties door o's Gravenmoer stond ook op het programma.

En tot slot ’s avonds het concert in de NH Kerk met Fanfare Euterpe en het Dongens Mannenkoor, tussendoor gelardeerd met declamaties van leden van de Oranjevereniging. Al met al was het een geslaagde herdenkingsdag. Onze dank is aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt.

Het Oranje Comité Dongen, de gemeente Dongen, Vereniging Militaire Veteranen Dongen, Oranjevereniging ’s Gravenmoer en de Oranjestichting Klein Dongen Vaart spreken hun hartelijke dank uit aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van deze viering. Een speciaal dankwoord gaat uit naar de vele vrijwilligers en organisaties die het mogelijk maakten: alle chauffeurs van de historische voertuigen, Autobedrijf Verharen Wijnen, Club Wheels, De Geubel, Defensie Werving, EHBO Dongen, EKS DiCarlo, Erik Krikke, Excellent Joyce, Geloofsgemeenschappen Dongen, Jeugdcentrum Dongen Vaart, Koninklijke Muziekvereniging Dongen, Museum De Looierij, NATRES, Podium de Cammeleur, Scouting Laurentius Dongen, Soosgebouw de Leest, Stichting Dongense Jeugdraad, Stichting Parkplezier, SVDO Tourbuffels, VKR Groep Dongen, vrijwillige Drumfanfare Koninklijke Luchtmacht

Meer foto’s vind je hieronder en op 4en5meidongen.nl evenals de bijbehorende Facebookpagina

"Laten we de herinnering aan onze bevrijding en vrijheid blijven koesteren en doorgeven, vandaag en in de toekomst. Comité 4 en 5 mei Dongen"

Pix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4ProfsPix4Profs