Ingezonden Een gratis VPN gebruiken: dat klinkt aantrekkelijk. We houden er immers allemaal van om iets gratis te krijgen. Daarom is het ook geen verrassing dat vooral gratis VPN’s erg populair zijn. Helaas komt het gebruik van een gratis VPN met een keerzijde: het is niet erg veilig.
Betalen met je privacy
Wie een gratis VPN gebruikt, is zelf het product. Hoewel gebruikers bij een gratis VPN geen geld betalen, betalen ze wel met hun privacy. Zo worden er bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties getoond. Die advertenties worden samengesteld aan de hand van het internetgedrag van de gebruiker.
In sommige gevallen verhandelen aanbieders van gratis VPN’s zelfs persoonsgegevens aan derden. Met het geld dat ze daarmee verdienen, houden ze de dienst in de lucht. En natuurlijk is een gedeelte van het verdiende geld pure winst. Daar wordt de gebruiker dus niet beter van.
Meer dan een derde van de gratis VPN’s is schadelijk
Een groep wetenschappers publiceerde in 2016 een uitgebreid onderzoek waarin ze 283 gratis VPN-diensten onder de loep namen. Daaruit bleek dat meer dan een derde van de gratis VPN’s schadelijke software bevatte. Dat houdt dus in dat de computer (en het netwerk) van de gebruiker opzettelijk kwetsbaar voor hackaanvallen wordt gemaakt.
Zo is van de gratis VPN-aanbieder Hola bekend dat het wordt gebruikt om zogenaamde botnets op te zetten. Wanneer een computer onderdeel wordt van een botnet, betekent dit dat de computer als robot fungeert om schimmige zaken het net op te sturen. Zo kan een gewone computer opeens fungeren als computer die anderen aanvalt, die vreselijk materiaal verspreidt, spam verstuurt of andere computers infecteert met schadelijke software. In zo’n geval is een gratis VPN dus ronduit gevaarlijk.
Gratis VPN’s hebben trackers
De meeste gratis VPN’s bevatten trackers. Dat zijn functies die bijhouden wat de gebruiker online uitvoert. Aan de hand daarvan worden gerichte advertenties getoond. Deze gegevens worden doorverkocht aan de hoogste gebieder. Dat is juist niet waarvoor mensen een VPN gebruiken. De meeste VPN-gebruikers gebruiken namelijk juist een VPN om veiliger en met meer aandacht voor de privacy te internetten.
Andere beperkingen
Naast de veiligheid, hebben gratis VPN’s nog andere beperkingen. Zo zijn ze bijvoorbeeld behoorlijk traag. Dat komt doordat gebruikers een verbinding met soms wel duizenden andere gebruikers moeten delen. Soms zit de server zo vol, dat verbinding maken bijna onmogelijk is.
In sommige gevallen vertragen gratis aanbieders expres de verbinding, om gebruikers te verleiden een betaald abonnement te nemen. Daarnaast zijn er vaak datalimieten. Gebruikers kunnen dan bijvoorbeeld 10 gigabyte per maand aan data verbruiken. Dat lijkt veel, maar in de praktijk is het datalimiet snel bereikt.
Een beter alternatief: een proefabonnement nemen
Met zoveel risico’s voor de veiligheid en met zoveel beperkingen is het duidelijk: een gratis VPN gebruiken is onveilig en soms zelfs een enorm risico om te nemen. Daarom is het beter je te focussen op betaalde aanbieders die een proefabonnement aanbieden. Wie dat wil, kan dan tijdelijk gratis een VPN gebruiken, met alle volledige functies die daarbij horen. Op die manier kom je erachter of de VPN bij je past.
Bevalt de VPN? Sluit dan een abonnement af. Vaak krijgen nieuwe klanten een mooie korting of profiteren ze van andere deals. Een VPN is een kleine maandelijkse investering in veel meer online veiligheid, vrijheid en aandacht voor de privacy.