Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het er dan toch van gekomen: het dorpsteam Dongen is sinds maandag officieel van start gegaan.
Dat gebeurde met een feestelijke bijeenkomst in de Cammeleur. Het dorpsteam zorgt ervoor dat mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen. Het dorpsteam Dongen bestaat uit zo’n 20 medewerkers van ContourdeTwern, Maatschappelijk Werk (IMW Tilburg), Stichting Welzijn Ouderen Dongen (SWOD) en Mee De Meentgroep (voor mensen met een beperking).
Door: Bernadette Klerx
Trots
Wethouder Denise Kunst was supertrots op het dorpsteam. ‘Het is vandaag een bijzondere dag, ik ben ontzettend blij dat we nu van start gaan, ook al waren we het niet altijd over alle dingen eens. Maar samen gaan we het dorpsteam tot een succes maken’, beloofde ze. Iedereen van jong tot oud kan bij het dorpsteam terecht voor vragen of advies op het gebied van opvoeden, relaties, rouw, eenzaamheid, mantelzorg, vrijwilligerswerk, werk of inkomen.
Laagdrempelig
Een belangrijk kenmerk van een dorpsteam is dat mensen op een laagdrempelige manier om hulp of advies kunnen vragen. Daarom kan iedereen op werkdagen zonder afspraak op bepaalde tijden binnenlopen bij de Cammeleur, bij SWOD in Mijzo De Volckaert en 1x in de maand bij de Eagle Shelter. Actuele informatie staat op de website die sinds maandag online is: www.dorpsteamdongen.nl. Daarnaast is het dorpsteam ook dagelijks telefonisch en per mail bereikbaar voor vragen. Op dit moment wordt nog gekeken naar mogelijkheden voor inloopspreekuren in de kernen ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart.
Eén centrale plek
Groot voordeel van een dorpsteam is dat mensen die hulp nodig hebben, nu op één centrale plek terecht kunnen. Het doorgestuurd worden van het ene loket naar het andere, is hiermee verleden tijd. Het team zorgt er dan voor dat de hulpvraag op de juiste plek terecht komt en dat mensen dus de juiste hulp krijgen. Voorheen deed iedere organisatie dat apart vanuit zijn eigen specialisme, maar in hetdorpsteam zijn deze krachten nu gebundeld.
Dorpsteam wijst de weg
‘Wij wijzen de weg en samen zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen,’ vatte integraal manager Maartje Pennings, de missie van het dorpsteam Dongen krachtig samen. Het dorpsteam heeft ook een preventieve taak. Door tijdig de juiste hulp aan te bieden, kan zwaardere zorg voorkomen worden. Het betekent niet dat er geen zwaardere zorg meer wordt verleend. Want als blijkt dat iemand toch zwaardere of gespecialiseerde hulp nodig heeft, komt de gemeente in beeld. Die blijft verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Jeugdwet, de Wmo, de Participatiewet en de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening. Gemeente en dorpsteam werken dan ook nauw samen.