"D'n Ham Vandaag": VPD is slakkengang besluitvorming beu

22 sep 2011, 1:23 Nieuws
z5xioz2kvt4vc218kp4urctag 87065
In de politieke rubriek "D'n Ham Vandaag" vindt u naast gebeurtenissen in de actuele politiek ook met regelmaat ingezonden artikelen van politieke partijen die hun visie met de bezoekers van dongen.nieuws.nl willen delen. Mocht u als bezoeker van dongen.nieuws.nl ook willen reageren op zaken die spelen in de Dongense politiek, dan kunt u uw reactie ter plaatsing in deze rubriek sturen naar [email protected]
In de politieke rubriek "D'n Ham Vandaag" vindt u naast gebeurtenissen in de actuele politiek ook met regelmaat ingezonden artikelen van politieke partijen die hun visie met de bezoekers van dongen.nieuws.nl willen delen. Mocht u als bezoeker van dongen.nieuws.nl ook willen reageren op zaken die spelen in de Dongense politiek, dan kunt u uw reactie ter plaatsing in deze rubriek sturen naar [email protected]
Ingezonden 21 september 2011:
DE SLAKKENGANG VAN DE DONGENSE COALITIE
Korte weergave vanuit de Volkspartij op de bestuurlijke visie van het college
De verleiding was groot om in de gemeenteraad van afgelopen donderdag wederom een inhoudelijke reactie te geven op de volgende stap, die de huidige coalitie heeft gezet. Maar heeft het zin? We worden nu ruim 16 maanden meegenomen in een tergend traag besluitvormingsproces. Natuurlijk, de te maken keuzes zijn lastig en de financiële knopen die moeten worden doorgehakt zijn geen sinecure. Maar waarom duurt het zo lang voordat duidelijk is welke keuzes het college ECHT gaat maken? Er is inmiddels meer dan genoeg informatie verzameld, de takendebatten waren goed voor pagina's vol inhoud aan reacties van coalitie en oppositie. Een college in het Dongense heeft nog nooit zoveel input bij elkaar gehad, en zit in feite op rozen. De voorzet is gegeven, inkoppen maar. Dat was ook de verwachting. Voor de vakantie moest zelfs nog even een knoop worden doorgehakt over het accomodatiebeleid om verder te kunnen. Helaas zijn we weer teleurgesteld en wordt de gemeenteraad geconfronteerd met een ‘tussenstand'. Richtinggevend voor de begroting 2012. Besluiten worden wederom maanden naar achteren geschoven. De Dongense vorm van de salami tactiek. We delen het besluitvormingsproces op in plakjes, iedere keer een stapje erbij. Waarom? Verwacht het college soms dat we anders op de gevoelige onderwerpen niet tot een accoord gaan komen? Of wordt hier de bevolking zand in de ogen gestrooid?
Het zal duidelijk zijn dat de Volkspartij Dongen hier niet blij mee is. Onze vrees is dat dit proces zich nog wel een tijdje zal voortslepen, en dat hiermee de inwoners, verenigingen, instellingen van Dongen niet zijn geholpen. Ze blijven namelijk nog wel even in onzekerheid voordat duidelijk wat de impact is van de te nemen besluiten.
Het College stelt, dat zij een aantal ontwikkelingen ziet in de relatie en rolverdeling tussen gemeentebestuur, inwoners en maatschappelijke instellingen. Voor de Volkspartij Dongen staat daar in elk geval een belangrijk punt bij: het uitbouwen en benutten van samenwerkingsvormen. Het bevreemdt ons, dat juist op dit gebied er een oorverdovende stilte in Dongen te bespeuren valt. Via de media lezen we, dat de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand hun organisatie in elkaar willen schuiven en als zelfstandige gemeenten willen blijven draaien. De gemeente Gilze en Rijen is volop in gesprek met andere gemeenten over een intensieve samenwerking. Opgemerkt werd daarbij, dat de gemeente Dongen hierbij is afgehaakt.... Waar blijven de daden als het gaat over de samenwerking? Daar liggen volgens de Volkspartij Dongen grote mogelijkheden tot bezuinigingen.
Ook binnen het Dongense gebeurt er op dat vlak weinig of niets. Bureau K+V gaf al aan, dat organisaties als Stichting Richting en Stichting Welzijn Ouderen tot een vruchtbare samenwerking zouden moeten komen. Ook hier zijn vele voordelen te behalen. Voordelen, die ertoe leiden, dat we op andere terreinen minder hoeven te bezuinigen. Maar.... We horen niets hierover.
Het mag duidelijk zijn, dat mensen met een laag inkomen de komende jaren het haasje kunnen worden. Het College zegt, dat zij het gemeentelijk minimabeleid in stand wil houden. Een goede zaak, maar dat is niet het enige waar aandacht echt geboden is.
De kanteling in het WMO-proces kan voor de meest kwetsbare mensen in onze gemeenschap een ernstige bedreiging worden. Te veel vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid en inbreng van deze mensen kan funeste gevolgen hebben. Afgelopen week nog werd duidelijk, dat de kosten voor de zorg de komende jaren fors zullen stijgen. Weer een aanslag op het incasseringsvermogen van de meest kwetsbare doelgroep.
De Volkspartij Dongen roept het College op om bij de samenstelling van de komende begrotingen kwetsbare Dongenaren te ontzien. En dat zouden wel eens meer mensen kunnen zijn, dan we nu denken. Onze partij zal de voorstellen in die richting dus buitengewoon kritisch bezien.
We constateren, dat het College in elk geval ook op enkele plaatsen gehoor heeft gegeven aan de opmerkingen, die de Volkspartij Dongen heeft gemaakt tijdens het kerntakendebat. Met name integratie van het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang. Een bezuiniging is daar mogelijk, maar ook hier vragen we speciale aandacht voor de betaalbaarheid. Het kan niet zo zijn, dat kinderopvang/peuterspeelzaalwerk alleen is weggelegd voor mensen met een dikke portemonnee.
Het College stelt, dat het Cultuurbeleid niet wordt herzien. We zullen deze uitspraak toetsen aan de voorstellen binnen het subsidiebeleid. Immers, een subsidie schrappen, betekent het verdwijnen van een culturele voorziening en dat is wijziging van beleid.
De Volkspartij Dongen zal het subsidiebeleid, dat aanstaande is, dan ook onder de loep leggen om te bezien of er geen bommetje onder het sociaal-maatschappelijke, sportieve en culturele leven in Dongen wordt gelegd.
Tot slot:
Wat het college heeft gepresenteerd is voor het overgrote deel oude kost. Oude kost dreigt te bederven of hard te worden als je die te lang laat liggen. Reden te meer om snelheid te betrachten en op korte termijn met echte keuzes te komen die op hun merites beoordeeld kunnen worden.
De fractie van de Volkspartij Dongen.