Peter en Elly Verschure zijn eigenaar van de beroemdste tuin van Dongen (en misschien wel van Nederland) aan de Groenstraat. De belevenissen in deze tuin zijn al meer dan een jaar veelvuldig te zien en te horen geweest op radio en televisie waarbij Peter zijn passie voor alles wat de natuur voortbrengt op een aanstekelijke manier presenteert. In de tuin hangen ook diverse webcams die ervoor zorgen dat deze belevenissen 24 uur per dag live te volgen zijn via de website van 'Beleef de Lente'. Peter schrijft in zijn column over zijn ervaringen in zijn eigen tuin en natuurlijk geeft hij als specialist zo nu en dan ook nuttige tuintips.
De ijsvogel is geen kouwe kikker
Een ijsvogel en ijs, een goede combinatie zou je denken, maar niets is minder waar. Als de sloten en vijvers met ijs bedekt zijn kan de kobaltblauwe vogel immers niet vissen. En niet vissen betekent niet eten…..en niet eten betekent……….Hij kent dus geen ijspret maar ijspech. Iedereen is ervan overtuigd dat zijn naam verkeerd is gekozen, daarom stel ik voor om hem om te dopen in koel helder viswater. De blauwe schicht of blauwe kogel word hij ook al genoemd . maar ik geef de voorkeur aan ‘blauwe spetter’
Bij ons in de tuinvijver is een laagje ijs geen probleem, ik los dat op door na iedere nachtvorst ‘smorgens het ijs met een hark te breken. De vissen kunnen dan weer naar adem happen en de ijsvogels kunnen op hun beurt dan weer naar die vissen happen. Iedereen tevreden zou je denken, maar niets is minder waar,want onze kleinkinderen zijn schaatsfanaten. Ik moest me dus voor mijn thuisfront vededigen voor mij baldadig gedrag. “Opa, waarom bederf jij onze ijspret voor een paar vogeltjes?"
Natuurliefhebber Christ Grootzwagers filmde de jonge ijsvogels in de tuin van Peter en Elly in november 2015
Ik probeerde recht te praten wat krom was, maar dat ik de voorkeur gaf aan twee vogeltjes boven het schaatsplezier van zes neefjes was met geen enkel argument te verdedigen. Ook niet met het naar mijn mening sterke argument dat bij lange vorstperiode soms maar 15% van de ijsvogels de winter overleeft en de populatie terugloopt naar 100 koppeltjes in heel Nederland. Ik heb er gemakshalve maar niet bijverteld dat er de laatste jaren supergoede broedresutaten gehaald zijn. vanwege de zachte winters.
Het feit dat ik een speciale ijsvogelwand in onze vijver heb gebouwd met twee camera’s in de nestholte maakte ook geen indruk op de teleurgestelde kroost. Mijn poging om hun sympathie terug te winnen faalde volledig, ook toen ik vertelde dat iedereen in Nederland via de webcams van ‘beleef de lente’ de belevenissen van ‘onze’ ijsvogels 24 uur per dag kan volgen
Enkele dagen later struinden ze met een paar vriendjes door onze tuin, en zagen ze een prachtig groenblauw gekleurd vogeltje met een visje in zijn snavel zitten. Opgewonden kwamen ze vertellen dat de vogel het tegenspartelende visje wel 20 keer met zijn kop tegen een tak sloeg, totdat die geen krimp meer gaf en met de kop omlaag in het vogelkeelgat verdween. Ze hadden het allemaal zelf gezien, en dat vonden ze ‘supervet’ zo vertelden ze.
Onze vrienschap was weer gerepareerd en het gebroken ijs vergeven. Althans, dat dacht ik, maar niets is zoals het lijkt. Het zijn optimisten die neefjes, want het is nu al maart maar hun schaatsen liggen nog steeds klaar. En als ik zo naar buiten kijk dan dient zich de volgende confrontatie met de kleinkinderen zich al weer aan.
Ik zal moeten kiezen en het valt niet mee om op mijn leeftijd nog in een spagaat te zitten. Misschien word ik wel vogelvrij verklaard???