Noodopvang asielzoekers levert weinig problemen op

Foto:

De noodopvang aan de Nestel levert geen tot weinig problemen op. ‘Er zijn eigenlijk geen incidenten geweest, het is heel erg rustig. Ik ben ongelooflijk trots op hoe wij dit samen in Dongen gedaan hebben,’ stelde burgemeester Marnix Bakermans tevreden vast op de ‘tussentijdse’ informatiebijeenkomst gisteren in De Cammeleur.

Die werd overigens veel minder druk bezocht dan eerdere bijeenkomsten, waar enkele honderden Dongenaren op af kwamen. Nu waren er slechts enkele tientallen.

Door: Bernadette Klerx

Vrees voor overlast valt mee
De noodopvang is op 1 februari opengegaan en blijft staan tot 1 augustus. Dan worden de twee tenten en cabins weer afgebroken. Op eerdere massaal bezochte informatieavonden deelden veel Dongenaren hun zorgen over met name de veiligheid. Daarnaast waren er veel vragen over de samenstelling van de groep die er komt. Gealarmeerd door berichten uit andere gemeenten vreesden veel Dongenaren voor overlast; maar dat blijkt nu dus enorm mee te vallen. Gespreksleider Tom Vaessen kreeg van het publiek dan ook steeds hetzelfde verhaal te horen. Van ‘Het is er super rustig’, tot ‘Ik heb nog geen klachten gehoord’, en ‘er is mij niks negatiefs opgevallen’.

Bijzondere ervaring
Locatiecoördinator Ad Tholhuijsen was ronduit enthousiast over het reilen en zeilen in de noodopvang en prees de manier waarop de gemeente en de Dongense samenleving dit opgepakt heeft. ‘De ‘open dag’ was voor ons al een heel bijzondere ervaring. Die gaf ons al meteen een warm gevoel en we waren blij verrast dat een aantal mensen zich meteen aanbood als vrijwilliger.’ Op de noodopvang wonen ongeveer 150 asielzoekers met 18 verschillende nationaliteiten( o.a. uit Turkije, Rusland, Syrië, Afghanistan, Jordanië en Jemen). Er zijn 50 alleenstaande mannen, enkele alleenstaande vrouwen en de rest zijn gezinnen. Er wonen zo’n 30 kinderen die overdag naar school gaan in Dongen of Tilburg.

Trots
Ad Tholhuijsen stak niet onder stoelen of banken dat hij trots was op ‘zijn’ groep. ‘We hebben een heel jonge groep. Zo’n 80% is jonger dan 50 jaar en het zijn allemaal mensen die zichzelf graag willen ontwikkelen, die willen leren en werken aan een nieuwe toekomst. 80% van de volwassene volgt ook iedere week Nederlandse les op de locatie die verzorgd wordt door zo’n 15 vrijwilligers. En ze volgen ook fietsles op de locatie.’ De bewoners zijn inmiddels een beetje geacclimatiseerd en gaan nu steeds meer naar ‘buiten’ toe en doen mee aan activiteiten. Tholhuijsen: ‘ Zo helpen ze bij de Eagle shelter mee aan het onderhoud van de tuin en voeren ze reparaties en technische klusjes uit. Bij NL Doet hebben ze onlangs meegeholpen bij scouting De Stormvogels en daar gaan we zaterdag weer naar toe. Een aantal bewoners gaat ook meehelpen bij de organisatie van Koningsdag.

De volgende stap is nu dat we ze gaan voorbereiden op deelname aan de arbeidsmarkt. Er zitten best veel techneuten bij deze groep en sommigen worden nu al benaderd door bedrijven. Maar asielzoekers mogen pas na 6 maanden werken in Nederland’, legt Ad uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen