Foto van de week

Foto: Fred Joosten

Deze week laat Fotoclub Dongen jullie een enigszins aparte foto zien. Velen van jullie zullen ongetwijfeld denken: “Is dit nu een foto?” Misschien is de term ‘foto’ hier wat moeilijk uit te leggen, maar de basis voor dit creatief kunstwerk is wel degelijk fotografisch materiaal.

De fotograaf Fred Joosten heeft in ieder geval de persoon gefotografeerd en misschien de vogel ook nog wel. Uiteraard is de originele opname van de persoon in kwestie behoorlijk gemanipuleerd en is het (gelukkig?) onherkenbaar geworden. Het is een ‘grafisch product’ geworden, waarbij bepaalde details zoals handen/vingers vervormd zijn. De toeschouwer kan zelf aan het vertoonde beeld een bepaalde inhoud geven. Het middenstuk was aanvankelijk een leeg gebied, maar Fred heeft dit fraai ingevuld met een vogel. Je kunt er een roofvogel inzien, welke gerelateerd is aan de ‘klauwen’ van de mensfiguur of een vredesduif die omarmd wordt. Alles is hierbij mogelijk.

De maker zelf aan het woord:

Deze foto is een combinatie van twee experimenten. Op de eerste plaats is het een experiment met ‘out of focus’ fotografie. Mijn vrouw staat met opgeheven armen voor de balkondeur. Op de tweede plaats is het mijn gewoonte te experimenteren met het abstract maken van een foto. Het eerste resultaat beviel me niet. Dus ….. heb ik er een vogel (duif volgens kenners) in photoshop met een penseel ingebracht. Zoals ik al eerder aangegeven heb is de basis een gewone foto. De vogel is er later alsnog ingebracht binnen Photoshop. Op deze manier kun je eindeloos blijven experimenteren met een fraai creatief beeld als resultaat. Of dit nog onder de noemer “werkelijkheid” valt laat ik nu even buiten beschouwing.

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen