4 miljoen extra nodig voor nieuwbouw Heilig Hart

De plek waar de nieuwe school moet komen
De plek waar de nieuwe school moet komen
Foto: Google Streetview

De nieuwbouw van de basisscholen dreigt zo langzamerhand een bodemloze put te worden; de bouwkosten beginnen schrikbarend uit de klauwen te lopen. Voor de nieuwbouw van Heilig Hart moet de gemeente nog eens bijna 4 miljoen bij lappen.

En daarmee komt de bouw van de nieuwe school uiteindelijk uit op een dikke 11 miljoen euro; bijna 5 miljoen meer dan waar de gemeenteraad in 2019 groen licht voor gaf. Grootste hap voor deze forse overschrijding komt voor rekening van de nieuwe gymzaal, die nu alsnog aangebouwd wordt (1,5 miljoen). Maar ook de prijsstijgingen van bouwmaterialen, en het feit dat de school groter wordt dan eerst gedacht, doen een flinke duit in het zakje. Het extra geld voor Heilig Hart staat donderdag op de agenda van de gemeenteraad.

Door: Bernadette Klerx

Financiële ellende
In april 2019 gaf de gemeenteraad vol overtuiging een klap op een krediet van ruim 6 miljoen euro voor de nieuwbouw van Heilig Hart. Twee jaar later, in december 2021 moest er al ruim € 800.000 bij als gevolg van gestegen kosten. Maar toen moest de grootste financiële ellende nog beginnen. De bouwkosten waren namelijk
allemaal gebaseerd op de bouw van een school voor 407 leerlingen, maar of dat aantal reëel was, daarover liepen de meningen van schoolbestuur, college en gemeenteraad uiteen.

Steekspel
Het steekspel over de leerlingenprognoses begon. College, gemeenteraad en schoolbesturen vlogen elkaar over en weer in de haren en wezen met de beschuldigende vinger naar elkaar. Tot eind vorig jaar eindelijk de langverwachte nieuwe prognoses naar buiten kwamen. Met als resultaat de conclusie dat de school tóch meer leerlingen zou krijgen dan het College had verwacht. En daarmee was meteen een nieuw probleem geboren. Want in plaats van 407 leerlingen mocht Heilig Hart 454 leerlingen onderdak gaan bieden. En meer leerlingen betekent ook dat er meer ruimte nodig is. En die extra meters kosten geld, veel geld: € 722.614.

Een impressie van de oorspronkelijk geplande nieuwbouw van IKC Beljaart. Het ontwerp moet aangepast worden. Kosten: € 450.000

Extra gymzaal
Maar dat was nog niet alles, want meer leerlingen betekent ook dat er andere normen gelden voor de afstand tot een gymlocatie. Kortweg komt het erop neer dat, hoe meer leerlingen een school heeft, hoe dichterbij de school een gymlocatie moet zijn. De leerlingen van Heilig Hart gymden altijd bij de Salamander, maar die ligt nu volgens de normen te ver weg van de nieuwe locatie van IKC Heilig Hart. De school heeft dus ‘recht’ op een locatie dichterbij de nieuwbouw en dat krijgt ze ook. Tot grote tevredenheid van het schoolbestuur krijgt het nieuwe IKC er een eigen gymzaal bij. De gemeenteraad gaf daarvoor vorige maand groen licht. Kosten: 1,5 miljoen.

Nieuw ontwerp
En er is nog een financiële tegenvaller. Het ontwerp voor de nieuwbouw was eigenlijk al klaar, maar door de extra meters en de bouw van de gymzaal moeten bepaalde onderdelen van het ontwerp opnieuw getekend worden. Kosten: € 450.000

Extra stroomvoorziening
En dan is er ook nog het probleem van de energie. Het stroomnet in Brabant heeft zijn grenzen bijna bereikt en grootverbruikers worden niet meer zomaar automatisch aangesloten. Het nieuwe IKC Heilig Hart, dat bovendien een gasloze school wordt, heeft van de netbeheerder al te horen gekregen dat er geen garantie is dat de school aangesloten kan worden op het net. Er moet dus een plan B achter de hand gehouden worden om te voorkomen dat de school zonder stroom komt te zitten. mDie oplossing is inmiddels gevonden: aanschaf van een batterij. Kosten € 360.000. Tot slot zijn er dan nog de ‘gewone’ prijsstijgingen op de bouwmarkt. Ook nog eens goed voor € 903.000 extra.

Rijdende trein
Alles bij elkaar moet er dus nog een keer bijna 4 miljoen bij. Dit extra geld moet de gemeente lenen en dat kost weer € 215.000 rente en afschrijving per jaar; het maakt de financiële situatie van de gemeente er allemaal niet rooskleuriger op. En dan moeten er ook nog drie andere nieuwe scholen gebouwd worden: de Biezenkring, IKC ’s Gravenmoer en IKC West 2.

De gemeenteraad zal donderdag niet veel anders kunnen dan akkoord gaan met de extra miljoenen. Ze is immers een maand geleden zelf akkoord gegaan met de bouw van een nieuwe gymzaal. En aan de andere extra kosten is in dit stadium niet veel meer te doen. Kortom, de trein is al gaan rijden en kan niet meer stopgezet worden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen