Is het slim om je fiets te verzekeren?

Foto: Pixabay License/MichaelGaida

Ingezonden Nederland telt meer fietsen dan inwoners. De kans dat jij een of twee fietsen bezit, is dan ook vrij groot. Misschien heb je je wel eens afgevraagd of het verstandig is om hier een fietsverzekering voor af te sluiten. Als je hier wel eens over nagedacht hebt, dan is dit artikel iets voor jou. We leggen namelijk uit wanneer het slim is om je fiets te verzekeren. Lees dus snel verder!

Wat is een fietsverzekering precies?
Voor we verdergaan, is het slim om even kort uit te leggen wat een fietsverzekering precies inhoudt. Met deze polis ben je beschermd tegen de kosten van diefstal of schade aan je fiets. De exacte dekking hangt echter af van de polis die je kiest. Een basisdekking vergoedt meestal alleen kosten van diefstal of schade door diefstal. Met een aanvullende verzekering krijg je meestal ook een vergoeding bij andere schade aan je fiets.

Waar woon je?
Je woonplaats speelt best een belangrijke rol voor het bepalen of je een fietsverzekering moet afsluiten of niet. Woon je in een rustig dorp, dan is het misschien minder nodig om een polis af te sluiten. Woon je echter in een grote drukke stad, dan is het waarschijnlijk wel slim om een verzekering te nemen. In grote steden worden namelijk vaak meer fietsen gestolen en is de kans op schade ook groter.

Waar zet je je fiets neer?
De volgende factor om mee te nemen in je overweging is waar je je fiets meestal neerzet. Als je je e-bike bijvoorbeeld altijd in een bewaakte of afgesloten schuur stalt, dan is een verzekering elektrische fiets misschien niet echt nodig. Kun je je fiets niet op een afgesloten of bewaakte plek stallen, of ben je vaak op pad, dan kun je wel overwegen om een verzekering af te sluiten. Het risico op diefstal is natuurlijk een stuk groter als je fiets niet bewaakt staat. Ook het risico op schade is dan groter. Als je bijvoorbeeld regelmatig je fiets langs een smalle straat parkeert, dan kan het eens gebeuren dat er een auto tegen je fiets rijdt. Bedenk dus voor jezelf waar je je fiets meestal neerzet en ga na of dit het risico op diefstal of schade vergroot.

De aanschafwaarde van je fiets
De laatste factor die we je mee willen geven, is de aanschafwaarde van je fiets. Als je een hele goedkope fiets hebt, dan is het meestal geen ramp om een nieuwe te moeten kopen in het geval van diefstal. Maar heb je een fiets van bijvoorbeeld meer dan 1000 euro, dan is het een flinke financiële tegenvaller als deze gestolen wordt. In zo’n geval kun je er dus voor kiezen om de portemonnee te beschermen tegen dit risico door middel van een verzekering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen