Campagne ‘Eet met je hart’ levert € 4.025,00 op voor ‘Met je hart’

Lisette Veenstra (l.) en René Jansen (r.) met de cheque
Lisette Veenstra (l.) en René Jansen (r.) met de cheque
Foto:

Er worden spelletjes gespeeld, mensen zitten met elkaar te kletsen, er staat wat lekkers op tafel en er is een drankje bij. De gasten van de ‘stamtafel’ van ‘Met je hart’ hebben het prima naar hun zin. Aan de andere kant van de zaal zijn biljarters aan het spelen; zij lijken geen last te hebben van de mensen die aan het praten zijn. Deze middag wordt het bedrag bekendgemaakt dat is opgehaald tijdens de jaarlijkse actie ‘Eet met je hart’.

Door Lia van Gool/Weekblad Dongen

Honderd vrijwilligers
“De Stichting Met je hart bestaat nu negen jaar in Dongen”, vertelt Lisette Veenstra-Goos, die het initiatief nam voor de Dongense afdeling. “Landelijk bestaat de stichting al bijna 11 jaar. In de loop der jaren is het aantal gemeentes dat ook een afdeling van ‘Met je hart’ heeft, gegroeid naar vijftig gemeentes. Landelijk werken er 1.300 vrijwilligers. Dongen alleen al telt honderd vrijwilligers.” Lisette is best trots op het aantal vrijwilligers. “En wij hebben geen problemen om vrijwilligers te vinden.”

Thuis opgehaald
In totaal doen ongeveer 160 ouderen mee aan de activiteiten die de stichting aanbiedt. Dat zijn de stamtafels (mensen komen in verschillende (horeca-)gelegenheden bij elkaar om gezellig te kletsen of spelletjes te doen, de creamiddagen en bijeenkomsten op het Cambreur College. Deelnemers aan de activiteiten van ‘Met je hart’ worden thuis opgehaald en hoeven niets bij te dragen. “De jaarlijkse kosten zijn ongeveer € 18.000,00 per jaar. Het valt niet altijd mee om dat bedrag bij elkaar te krijgen.”

Eenzaamheid
Jaarlijks houdt ‘Met je hart’, van 1 november tot half december, de campagne ‘Eet met je hart’. Tijdens die campagne wordt geld opgehaald om activiteiten te kunnen organiseren. “Dit jaar hebben wij voor het eerst ook de winkels erbij betrokken.” De doelgroep van ‘Met je hart’ zijn mensen die minder sociale contacten hebben, zelf niet van huis kunnen of het financieel moeilijk hebben. “Het is vaak moeilijk te bepalen wie er tot de doelgroep behoort. Ik hoorde van een mevrouw bij wie de kinderen regelmatig op bezoek komen, dat de eenzaamheid haar overvalt als de deur in het slot valt als de kinderen weg gaan.”

Geklets
Het is tijd om de cheque uit te reiken. De spelletjes worden even gestaakt, het geklets houdt op als Lisette Veenstra het woord neemt. “Dit jaar zijn wij te gast bij jullie stamtafel. Het is een eer om het bedrag van de cheque bekend te maken van ‘Eet met je hart’.” Vervolgens is het woord aan wethouder René Jansen. “Ik kom hier graag om even te kijken hoe jullie de middag doorbrengen. Het is supergezellig. Sommigen die hier zijn ken ik ook.” De gasten van de stamtafel reageren met allerlei opmerkingen op het praatje van de wethouder. Er wordt volop gelachen.

Fantastisch
“Het is fantastisch dat jullie al negen jaar bezig zijn”, vindt de wethouder. “Ik zie dat de mensen lol hebben. Ook van mijn eigen moeder, die negentig jaar is, hoor ik altijd positieve berichten. Ik ben benieuwd naar het bedrag.” De cheque wordt uit de glitterverpakking gehaald en het bedrag wordt zichtbaar: € 4.025,00. Applaus van de gasten aan de stamtafel. De wethouder gaat nog niet naar huis. Hij maakt nog even een praatje met iedereen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen