Letterlijk Overgeleverd Aan Jezelf: 5 Veiligheidstips Voor Thuiswerkers

Foto: Pixabay/lumbridgecity

Ingezonden Meer dan een stabiele internetverbinding, een laptop en een comfortabele werkplek heb je als thuiswerker eigenlijk niet nodig. Lange reistijden behoren tot de verleden tijd. Je kunt vanuit je eigen huis werken, maar net zo goed vanuit een charmant koffietentje in de Parijse binnenstad. Of een tropisch strand aan de andere kant van de wereld. Het is dus niet zo verwonderlijk dat thuiswerken steeds meer populariteit geniet. Daarbij is het wel belangrijk om de nodige aandacht te schenken aan je eigen digitale veiligheid, en die van je werkgever of je klanten.

Tijdens de pandemie is thuiswerken de norm geworden. Deze snel veranderende situatie heeft ons allen met de neus op de feiten gedrukt. Want met de toename van thuiswerken, is ook het aantal cyberaanvallen toegenomen. Ook hackers en cybercriminelen brengen uren op hun zolderkamer achter de computer door. En de gevolgen van een geslaagde cyberaanval kunnen desastreus zijn. Het is daarom cruciaal om jezelf, of je nu als zelfstandige of in loondienst werkt, online goed te beschermen:

Veilige netwerken
Als je thuiswerkt via je eigen wifinetwerk hoef je je niet direct zorgen te maken. Als het goed is, heb je je wifi beveiligd met een wachtwoord en verander je dat wachtwoord eens in de zoveel tijd. Helaas kan niet hetzelfde gezegd worden van de wifi die je gebruikt in dat Parijse cafeetje. Openbare netwerken zijn namelijk uiterst kwetsbaar voor hackers en andere ongewenste meekijkers.

Wil je toch veilig gebruik kunnen maken van openbare wifi, dan schakel je een VPN in voor je verbinding maakt. Hoe werkt VPN? Normaal gezien communiceer je via je apparaat rechtstreeks met de openbare server of de server van je internetprovider. Met een VPN voeg je een soort tussenstation toe. Data gaan dan eerst via een versleutelde tunnel naar een VPN-server toe. De VPN-server zorgt voor encryptie en schermt je IP-adres af. Daarna worden de gecodeerde gegevens doorgestuurd naar de uiteindelijke server en ontvanger. Dankzij deze constructie kan niemand anders jouw online activiteiten meer volgen of zelfs gegevens onderscheppen.

Updates
Softwareupdates bieden zich altijd ongelegen aan. Zodra je je laptop opstart, wil je natuurlijk meteen aan de slag. Het is dan vervelend om nog eens 10 minuten te wachten totdat de aangekondigde update helemaal is uitgevoerd. De verleiding is dan groot om de update uit te stellen tot een later moment. Toch is het verstandig om updates onverwijld uit te voeren. Je wil waarschijnlijk niet het risico lopen dat je belangrijke veiligheidsupdates misloopt. Denk ook aan het updaten van firm- en
hardware. Als je er geen omkijken naar wil hebben, schakel je de functie voor automatische updates in. Als dat niet kan, zul je zelf regelmatig moeten checken op updates en deze handmatig uitvoeren.

Phishing herkennen
Alle internetgebruikers krijgen meer dan eens te maken met phishing. Dit zijn berichten van op het eerste oog betrouwbare partijen, met als doel om gegevens of geld te ontfutselen. De berichten bevatten links naar nepwebsites en betaalomgevingen of bijlages die malware of virussen bevatten. De toon van deze phishingberichten is altijd dwingend. De oplichters willen je natuurlijk zo min mogelijk bedenktijd geven. Klik daarom nooit een link of bijlage aan in dergelijke berichten. Controleer het e-mailadres en beweeg met je muis over de link om te controleren waar deze naartoe leidt.

Hou werk en privé gescheiden
Gebruik je privélaptop liever niet voor werkgerelateerde zaken. Schaf een aparte zakelijke laptop aan of regel deze bij je werkgever. Voorkom dat anderen, zoals familieleden, gebruikmaken van je zakelijke laptop. Hetzelfde geldt voor e-mailaccounts. Voor werkgerelateerde communicatie gebruik je uitsluitend je zakelijke e-mailadres.

Denk aan jezelf
Thuiswerkers zijn vaak productiever dan kantoormedewerkers. Dat komt doordat thuiswerkers nogal eens vergeten om op tijd pauzes in te lassen. Zelfs de lunch wordt achter de computer gebruikt. En een oververmoeide thuiswerker is al snel minder alert op digitale dreigingen. Zorg daarom voor een gezonde routine. Sta elk uur even op en doe een paar rek- en strekoefeningen of loop een ommetje. Eet gezond, drink voldoende en voorkom dat je in een sociaal isolement terechtkomt. Als thuiswerker mis je de gesprekjes bij het koffieapparaat. Je zult dus zelf op zoek moeten gaan naar manieren om met de buitenwereld in contact te blijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen