Ketose bij melkvee: groot probleem voor boeren, maar hoe te voorkomen? 

Foto:

Ingezonden Ketose bij melkvee is een steeds groter probleem voor boeren. Ketose, ook wel de slepende melkziekte genoemd, is een van de meest voorkomende aandoeningen na het afkalven. Maar wat houdt deze ziekte precies in? En belangrijker nog: wat kun je ertegen doen?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat ketose precies in. Dit is vergelijkbaar met de ketose-toestand waar mensen in terecht kunnen komen.We spreken van ketose als het lichaam de eigen vetzuren begint af te breken om aan energie te komen. Dit gebeurt enkel wanneer er onvoldoende voeding in het lichaam aanwezig is en het lichaam dus energie uit de reserves moet halen. In de lactatieperiode is het belangrijk dat melkvee over goede voeding beschikt. Dit is noodzakelijk om de energie op peil te houden en het lichaam in optimale conditie te houden om de kalveren te voeden en melk te geven. Haal daarom enkel voeding bij een kwalitatieve landbouwwinkel en laat je adviseren over het soort voeding dat jouw vee nodig heeft. Helaas blijkt ondanks het harde werk van de boeren dat veel melkvee nog altijd een negatieve energiebalans hebben. Dit leidt tot verschillende problemen.

Symptomen slepende melkziekte 

Maar hoe herken je ketose of de slepende melkziekte bij melkvee? Bij de slepende melkziekte zien we dat de energieopname van de melkkoe achterblijft op de energiebehoefte van de koe. Er komt dus minder binnen dan nodig is. Vergelijk het maar met een vrouw die net bevallen is en borstvoeding geeft. Voor het voeden van haar kleintje heeft ze energie nodig. Als de vrouw niet goed zou eten, loopt haar productie terug en zal ze zich zwakker gaan voelen. Dit geldt ook voor melkvee. Als zij onvoldoende energie binnenkrijgen, zullen ze eerst de eigen reserves aanspreken om toch nog melk te kunnen produceren. Als dat ook niet meer gaat, zal de productie sterk verminderen of zelfs volledig stil komen te liggen. Met alle gevolgen van dien voor de boer.

Slepende melkziekte is relatief eenvoudig te herkennen. Ten eerste doordat de melkproductie minder wordt. Daarnaast zien we ook dat de dieren trager worden door een gebrek aan energie en zichtbaar in gewicht afnemen. Soms is er ook haaruitval en kreupelheid zichtbaar. Er zijn verschillende testjes die kunnen worden gedaan om te controleren of het dier in ketose is. Een ketonentest middels urine wordt hierbij het vaakst toegepast.

Behandeling van ketose bij melkvee

De behandeling is vooral gericht op het verbeteren van de negatieve energiebalans van het dier. Het is wel belangrijk dat hierbij de juiste producten worden gebruikt en de voeding zo gezond mogelijk wordt gehouden. Zo zien we ook dikwijls dat boeren hun melkvee dan maar volstoppen met voeding om er snel voor te zorgen dat ze uit ketose komen. Als het dier echter te vet uit de doorgtijd komt, dan kan dit ook nadelige gevolgen opleveren. Laat je daarom zo goed mogelijk adviseren door een deskundige en koop enkel kwaliteitsproducten bij een landbouwwinkel, zodat je verzekerd bent van het juiste resultaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen