Buurtbusvereniging ’s Gravenmoer e.o. neemt afscheid van chauffeur Kees van Haaf

Foto:

Kees van Haaf neemt na bijna 16 jaar trouwe dienst afscheid als chauffeur van de buurtbusvereniging ’s Gravenmoer. Kees is in april 2008 lid geworden van de vereniging en op 14 mei 2008 reed hij zijn eerste rit. Om gezondheidsredenen moet hij nu stoppen met het rijden op de buurtbus. Met pijn in het hart reed hij afgelopen dinsdag 12 december zijn laatste rit.

Het begin
Kees heeft zijn hele arbeidzaam leven als leraar en deeltijd-directeur in het basisonderwijs gewerkt. Na zijn pensionering in 2008 heeft hij zich aangesloten als lid van buurtbusvereniging. Hij heeft namelijk een ‘bussentic’: alles wat met de ov-bussen te maken heeft, volgt hij op de voet. Vaak is hij te vinden op het viaduct over de A27 om bussen te spotten en te fotograferen. Zijn eerste rit op de buurtbus was toen nog een spreekwoordelijk ‘rondje om de kerk’: van ’s Gavenmoer naar Waspik, daar om de kerk heen en weer terug naar de Hoofdstraat in ’s Gravenmoer. In de beginperiode reden de bussen nog met een la met wisselgeld en verkochten de chauffeurs losse kaartjes (later vervangen door de strippenkaart). Kees’ eerste rit was met 15 passagiers en hij had € 38,80 contant en voor € 880,- aan kaartjes bij zich.

Dagboek
Hoe wij dit allemaal weten? Kees heeft op aanraden van zijn vrouw Loes, een dagboek bijgehouden waarin hij allemaal wetenswaardigheden over de afgelopen 15 jaar heeft opgeschreven. Daar hebben wij de hand op weten te leggen. In dat schriftje staan ook bovenvermelde gegevens. Daarnaast telde hij ook het totaal aantal passagiers dat hij vervoerde. Tijdens zijn eerste rit vervoerde hij 15 reizigers. Een jaar later was dat opgelopen toto 1008, in juli 2019 10.000 en na afloop van zijn laatste rit ruim 12.000!

Manusje van alles
Zijn passie voor bussen wisselt Kees af met allerlei andere bezigheden: hij is voorzitter van heemkundegroep van zijn woonplaats Oosteind. Hij heeft in samenwerking met de heemkundekring van Dongen een fietstocht ontworpen langs diverse looierijen en hij wordt zo nu en dan opgeroepen als oppas voor zijn kleinkinderen. Tijdens zijn baan in het onderwijs was hij ook cursusleider bij de CNV-onderwijsbond. Kortom: een bezig baasje.

Bestuurslid
In april 2011 is Kees toegetreden tot het bestuur van de buurtbus. Ook dat doet hij nu dus al 12½ jaar. Als bestuurslid houdt hij zich bezig met de sponsoring op de beide bussen en begeleidt hij de nieuwe chauffeurs als zij een rijproef doen bij een rij-instructeur. Verder heeft hij destijds overlegsessies in Den Bosch, Tilburg en Veghel bijgewoond over de invoering van de OV-chipkaart. In december vorig jaar heeft hij – samen met zijn vrouw Loes en een collega-bestuurslid – de nieuwe route naar Wijk-en-Aalburg uitgestippeld en op papier gezet. Inmiddels is Kees plaatsvervangende voorzitter en heeft hij te kennen gegeven nog wel bestuurslid te willen blijven.

Chauffeurscarrière ten einde
Op 12 december jl kwam reed Kees dus zijn laatste rit. Vanwege lichamelijke problemen moest hij er mee stoppen, met pijn in het hart. En zo kwam er een einde aan zijn carrière als (buurt)buschauffeur.

Zoals gebruikelijk bij de vereniging stonden er bij zijn laatste halte veel collega’s om hem te onthalen en ‘mentaal te ondersteunen’ na zijn laatste rit. Gezamenlijk hebben de chauffeurs een kopje koffie en een glaasje gedronken en werd Kees door de voorzitter bedankt voor zijn enorme inzet en betrokkenheid. Dit ging gepaard met een envelop met inhoud en een mooie bos bloemen voor echtgenote Loes.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen