De midwinterhoorn is een traditioneel houten blaasinstrument dat heden ten dage vooral wordt gebruikt in het oosten van ons land(∗). Ook in Dongen zijn er vijf te vinden. Aanstaande maandag zijn deze vanaf 19.00 uur kort te bekijken en beluisteren in Park Vredeoord.
Toen Dongenaar Peter Verschure in aanraking kwam met het fenomeen 'midwinterhoornblazen', maakte dat zo'n indruk op hem, dat ie besloot om er zelf ook eens een te gaan maken. Dat bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan. "Het maken van een midwinterhoorn heeft heel veel tijd nodig" aldus Peter. " Je moet daarbij rekening houden met het soort hout wat je gebruikt (wilgenhout voor de hoorn en vlierhout voor het mondstuk),de dikte van de wand, die altijd tussen de 8 mm en 1 cm moet zijn en de lengte van de hoorn (150-180 cm) Als je de definitieve vorm hebt gemaakt moet dat hout nog 9 maanden drogen en de tijd krijgen voordat je van twee delen een midwinterhoorn gaat maken. Alles bij elkaar ben je dus zomaar een jaar bezig met het maken van een midwinterhoorn."
Toen Sjef Ligtenberg en Jan van Disseldorp deze door Peter gemaakte midwinterhoorn opmerkten, werden zij enthousiast om er zelf ook een te gaan maken. Onder begeleiding van Peter gingen ze aan de slag en het resultaat van hun inspanningen was ooit te bekijken op de kerstmarkt in Dongen, waar zij samen met Peter vol trots hun eigen midwinterhoorn aan de bezoekers lieten zien en horen. Inmiddels zijn Sjef en Jan overleden en kwam Jan Hoebink, die de midwinterhoorn van Jan van Disseldorp kreeg, met het initiatief om deze instrumenten nog eens te laten klinken in Dongen.
Aanstaande maandag 11 december, de datum van de verjaardag van Jan van Disseldorp, is het zover. De vijf midwinterhoorns die Dongen rijk is worden dan vanaf 19.00 uur bespeeld in Park Vredeoord door Peter Verschure, Jan Hoebink, Toon Rompa, Laurens IJpelaar en Bart van Kerkhof. Midwinterhoorns zijn individuele instrumenten. Zij zijn aanstaande maandag dan ook voornamelijk individueel te horen,
∗ In de Achterhoek en Twente wordt traditioneel alleen geblazen vanaf de eerste zondag van de Advent (“anbloazen”) tot en met Driekoningen (6 januari, “afbloazen”), de midwinter- of Kerstperiode. Het is een eeuwenoud ritueel om de 'slechte donkerte' te verdrijven en het komende 'goede licht' op te roepen en aan te kondigen. In vroeger tijden werden midwinterhoorns ook gebruikt om boodschappen van het ene naar het andere dorp over te seinen. Dat is mogelijk omdat de tonen zo'n midwinterhoorn produceert, soms kilometers ver 'dragen'