Dongen met acht honderdplussers relatief koploper in Brabant

Foto: Pixabay/MatissDzelve

In Dongen wonen van alle gemeenten in onze provincie relatief gezien de meeste honderdplussers. Het zijn er 5,7 per duizend tachtigplussers. Daarmee is Dongen de koploper in onze provincie. In absolute aantallen betekent dit dat er in Dongen 8 honderdplussers wonen. Dat zijn er relatief (omgerekend naar het aantal inwoners) meer dan in andere Brabantse dorpen en steden.

Als je kijkt naar alle provincies zijn er in Brabant relatief weinig honderdplussers (2,4 per duizend tachtigplussers). Nederland telde begin dit jaar 2572 mensen van 100 jaar of ouder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn dat er ruim twee keer zo veel als 20 jaar geleden. En het aantal zal nog verder stijgen, want het bureau verwacht dat Nederland rond 2040 meer dan 5000 honderdplussers heeft.

Verreweg de meeste honderdplussers zijn vrouw. Slechts 400 mannen hebben hun honderdste verjaardag kunnen vieren. Zeeland heeft naar verhouding de meeste eeuwlingen. Op elke duizend Zeeuwen van 80 jaar of ouder zijn 4,2 minstens 100 jaar oud. Ook in Flevoland zijn naar verhouding vrij veel honderdplussers. Limburg en Noord-Brabant sluiten de rij.

Vergeleken met andere Europese landen heeft Nederland vrij weinig honderdplussers. Op elke duizend mensen van 80 jaar of ouder zijn drie minstens 100. Daarmee staat Nederland volgens het CBS in “de staart van de middenmoot” van Europa. Ierland heeft omgerekend ongeveer vijf keer zo veel honderdplussers.

Bron: ANP / Nieuws.nl

 

 

 

Cookieinstellingen