Ingezonden Steeds meer mensen besluiten om voor zichzelf te beginnen. Ze willen hun eigen beslissingen kunnen nemen en niet meer ‘onder een baas’ werken.
Bij de start van een eigen bedrijf komt veel kijken. Een bedrijfspand, auto van de zaak, plus natuurlijk voorraden. Daar is geld voor nodig. Als je geluk hebt kun je een lening afsluiten. Maar dat kan alleen als je een gedegen businessplan hebt en als de bank brood ziet in het bedrijf dat je wilt starten.
Doe grondig onderzoek
Voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat om je bedrijf in te schrijven is het verstandig om te onderzoeken of je bedrijf levensvatbaar is. Hoeveel concurrentie is er? Waar zijn die gevestigd en op welke klanten richten zij zich? Blijft er genoeg over om een fatsoenlijk inkomen te garanderen? Pas als je daar duidelijkheid over hebt en die duidelijkheid is positief, wordt het tijd voor volgende stappen zoals het bedenken van een goede bedrijfsnaam en het bekijken van financieringsmogelijkheden.
Laat je adviseren door een deskundige
Het uitzoeken van alle financiële aspecten kan erg tijdrovend zijn. Ook is de kans natuurlijk groot dat je er onvoldoende kennis van hebt om dat allemaal zelf te doen. Je kunt contact opnemen met een deskundige. Een financieel adviseur kan je helpen met een voordelige lening. Dan heb je voldoende financiële armslag om te kunnen starten. Natuurlijk helpt het als je al klanten hebt waar je meteen aan de slag kunt. Het gezegde luidt dat de kosten voor de baten uit gaan. Het is dus logisch dat je eerst moet investeren voordat je facturen kunt gaan versturen.
Een lening of een rekening-courant
Als ondernemer kun je op verschillende manieren financiële middelen krijgen voor je bedrijf. Je kunt een lening afsluiten of gebruikmaken van een rekening-courant. Dat laatste is voor starters vaak geen optie. Je moet namelijk een financiële borg hebben om geld te kunnen halen van deze rekening. Ook als je er wel voor in aanmerking komt is het verstandig om je goed te laten informeren over de voor- en nadelen voordat je een dergelijke rekening opent. De consequenties kunnen verstrekkend zijn als het ineens minder goed gaat met je bedrijf. Toch zijn er ook voldoende redenen om hier wel voor te kiezen. Denk aan de flexibiliteit, aantrekkelijke tarieven en de snelheid waarmee geld te lenen valt. Verstandig is wel om je hier goed over te laten informeren. Dat kan bijvoorbeeld bij Impact Factoring.
Crowdfunding en investering
Veel startende ondernemers maken tegenwoordig gebruik van crowdfunding. Ook kun je door middel van een pitch proberen om bij investeerders geld los te krijgen zodat je je bedrijf een gezonde start kunt geven. Hiervoor is een ‘goed verhaal’ natuurlijk noodzakelijk. Je product of dienst moet zorgen voor voldoende omzet. Een investeerder zal als tegenprestatie een aandeel in je bedrijf willen om de investering terug te verdienen. Ook investeerders willen, net als een bank, een gedegen businessplan zien o m te kunnen inschatten of het voor hen de moeite waard is om hun geld in jouw bedrijf te steken. Zorg dus dat je alle gevraagde informatie paraat hebt.