Project Delta Rhine Corridor raakt ook Dongen

20 jun 2023, 12:20 Nieuws
drc
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Delta Rhine Corridor (DRC) partners zijn van plan om een bundel van zes buisleidingen voor ondergronds transport aan te leggen. Gasunie treedt namens de DRC partners op als initiatiefnemer voor wat betreft de rijkscoördinatieregeling (RCR) procedure. In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren.
Nederland
Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat, economie, leveringszekerheid van energie, energieonafhankelijkheid van andere landen en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het kabinet acht in dit verband een aantal nieuwe ondergrondse buisleidingen en gelijkstroomverbindingen nodig in Nederland en tussen Nederland en Duitsland.
Project Delta Rhine Corridor
Dit project gaat vooralsnog om de aanleg van een bundel van zes buisleidingen voor het ondergrondse transport van waterstof, aardgas, CO2, ammoniak, LPG, propeen en meerdere ondergrondse gelijkstroomverbindingen (kabels). De buisleidingenbundel loopt tussen Rotterdam, Geleen en een aftakking naar de Duitse grens.
Dongen
Voor Dongen betreft het de uitbreiding van een bestaande situatie. Het tracé loopt over Dongens grondgebied van de gemeentegrens in de oksel van de Lage Ham en de Provincialeweg in Oosteind tot de Heibloemstraat en loopt ten noordoosten van De Beljaart, De Biezen en de Hoge Akker en volgt de Ecologische Verbindingszone. Het betreft de al decennia lang bestaande en in gebruik zijnde strook met buisleidingen van De Rotterdam Rijn Pijpleidingmaatschappij en de Gasunie. (zie afbeelding)
Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk
Het project raakt de belangen van veel partijen zoals burgers, landeigenaren en -gebruikers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Het Ministerie van EZK en Gasunie vinden het daarom belangrijk dat al deze partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken bij het project. In het voornemen en voorstel voor participatie (publicatie sinds vorige week in De Staatscourant en diverse media) staat beschreven hoe de verschillende partijen worden betrokken in verschillende fasen van het project. Dit participatieplan krijgt een update bij belangrijke momenten in het project.
Informatiebijeenkomsten
U bent welkom bij de informatiebijeenkomsten die het Ministerie van EZK samen met Gasunie organiseert. In Brabant zijn dat er vier. Het doel is informeren, interactie en kennis ophalen. Het zijn inloopbijeenkomsten zonder centrale presentatie en aanmelding is niet nodig. Aanwezig zijn experts en notulisten. U bent welkom van 19.00 uur tot 21.00 uur op:
  • Dinsdag 20 juni 2023 in De Dorpshuizen te Beek en Donk
  • Donderdag 22 juni 2023 in ’t Plein te Udenhout
Wilt u reageren?
U kunt van vrijdag 26 mei 2023 tot en met donderdag 6 juli 2023 reageren op het voornemen en het voorstel voor participatie. In deze periode kunt u deze documenten bekijken op de website van Bureau Energieprojecten .
U kunt op verschillende manieren reageren:
Digitaal: Via het reactieformulier op de website van Bureau Energieprojecten .
Schriftelijk: Per brief naar Bureau Energieprojecten o.v.v. Inspraakpunt “Delta Rhine Corridor”, Postbus 111, 9200 AC Drachten
Telefonisch: Op werkdagen tussen 9 en 17 uur kan er worden gebeld met Bureau Energieprojecten (ministerie) op telefoonnummer 070-379 89 79
Fysiek: Tijdens de bovengenoemden informatiebijeenkomsten bij de aanwezige notulisten.
Wat gebeurt er met uw reactie?
Uw reactie wordt betrokken bij het opstellen van de zogenoemde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (c-NRD). In de c-NRD staat welke tracé-alternatief of tracé-alternatieven in de volgende fase van het project worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt gedaan. De c-NRD zal naar verwachting in het laatste kwartaal van 2023 ter inzage liggen. Uw reactie op het voorstel voor participatie wordt gebruikt om het participatieproces verder uit te werken.
Wilt u meer weten?
Meer informatie over Delta Rhine Corridor en alle bijbehorende documenten vindt u op de website van Bureau Energieprojecten en de website van Gasunie
. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79. Of stel uw vragen tijdens de informatiebijeenkomsten.
Wat doet het ministerie?
Voor dit project is de rijkscoördinatieregeling (RCR) van toepassing. Dit betekent dat de Minister voor Klimaat en Energie de besluitvorming coördineert en samen met de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) uiteindelijk bepaalt waar de ondergrondse buisleidingen worden aangelegd. Op 1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking, waar de RCR-procedure in is opgenomen. Daarom wordt voor dit project vanaf de start gewerkt volgens de eisen van de nieuwe Omgevingswet.
Wat doet gemeente Dongen?
Het college gaat een reactiebrief opstellen waarin de lokale aandachtspunten onder de aandacht van de minister en initiatiefnemers wordt gebracht.
Online talkshow
Er is een online talkshow om kennis te maken met het project. Deze is te zien op de website van Bureau Energieprojecten