Wat gebeurt er met de data van je fitness apps?

Foto: Pixabay License/kinkate

Ingezonden Fitness apps, activity trackers, smartwatches en hartslagmeters. Stuk voor stuk zijn het producten die de laatste jaren enorm populair zijn geworden.

We zijn namelijk steeds meer bezig met een gezonde levensstijl, waarbij een fitness app of activity tracker eigenlijk niet meer mag ontbreken. Toch schuilen er ook gevaren in het gebruik van deze apps, vooral als deze data verkocht wordt of de apps gehackt worden. Hier gaan we beter naar dit onderwerp kijken.

Waar schuilt het gevaar?
Het gevaar van deze applicaties schuilt vooral in de hoeveelheid data die we opgeven om deze apps, horloges of activity trackers te gebruiken. Hoe meer data je namelijk beschikbaar stelt, hoe beter de apps functioneren en hoe gedetailleerder zij een analyse van je gezondheid kunnen maken. Denk daarbij aan gegevens als:

  • Gewicht
  • Aantal stappen
  • Aantal kilocalorieën
  • Aantal trappen

Toch zijn het vooral de dingen die nodig zijn om bovenstaande aspecten te berekenen die van belang zijn. Dit zijn bijvoorbeeld je locatie, je gezondheidsgegevens of je bankgegevens. Deze worden vandaag de dag met allerlei apps en trackers gedeeld, vooral omdat je hierdoor meer inzicht krijgt. Toch is het lang niet altijd verstandig om al deze gegevens te delen. In sommige gevallen staat namelijk in de kleine lettertjes dat de ontwikkelaar van de applicatie de gegevens aan derde partijen mag verkopen. Hier staan vaak onbekende partijen in, waarvan men vooraf niet weet voor welke doeleinden deze gegevens gebruikt gaan worden. Het is daarom mogelijk dat je ineens veel meer reclame van allerlei bedrijven krijgt.
Laten we daarom eens kijken naar verschillende maatregelen die je kunt nemen om dit te voorkomen.

Gebruik een VPN
Het eerste advies is om een VPN te gebruiken. De VPN betekenis luidt: “Een Virtueel Particulier Netwerk is een manier om een local area network (LAN) over een bestaande verbinding uit te bouwen met behoud van vertrouwelijkheid”. In eenvoudig Nederlands wil dit zeggen dat je een extra laag van beveiliging over je bestaande internetverbinding legt.
Op die manier worden je gegevens veel beter beschermd worden dan wanneer je hier geen gebruik van zou maken. Bij applicaties wordt dit dus automatisch beter beschermd, terwijl dit ook bij activity trackers het geval kan zijn. De data die zij nodig hebben of verzamelen is namelijk afkomstig van je mobiele telefoon. Door deze verbinding goed te beschermen, worden je persoonlijke gegevens dat ook.

Wees kritisch met autorisaties
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om kritisch te kijken naar de autorisaties die je aan applicaties of activity trackers hebt gegeven. Zodra je een app namelijk voor de eerste keer download, wordt er automatisch gevraagd tot welke gegevens de apps toegang moeten hebben. Gebruik je bijvoorbeeld een app om het aantal kilocalorieën bij te houden, dan heeft deze in principe geen toegang tot je locatie nodig.

Gebruik je een applicatie om je hardloopgegevens bij te houden, dan heeft deze bijvoorbeeld geen toegang nodig tot je foto’s en video’s of camera. Door hier kritisch naar te kijken, kun je direct een groot deel van je persoonlijke data afschermen. Hiermee voorkom je dat deze data in handen valt van hackers als de applicatie wordt gehackt.

Gegevens niet delen
Tot slot kun je er ook nog voor kiezen om de gegevens die worden verzameld niet standaard met anderen te delen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je hardloopgegevens alleen met je eigen telefoon te delen, maar niet te uploaden naar de cloud of naar Strava bijvoorbeeld. Hiermee voorkom je dat de data openbaar wordt gemaakt.
Ook hiervoor moet je kritisch kijken naar de applicaties en activity trackers zelf. Zo zien we bijvoorbeeld dat Apple deze gegevens standaard anonimiseert én dat zij regelmatig het adres van je telefoon wijzigen. Op die manier is het een stuk moeilijker om je telefoon te volgen. Bij Garmin en Samsung moet je bijvoorbeeld expliciet toestemming geven om deze gegevens te delen.

Kortom, het is belangrijk om de juiste applicaties te downloaden of activity trackers te gebruiken om te voorkomen dat je gegevens in de verkeerde handen vallen. Download daarom alleen apps van betrouwbare ontwikkelaars, let goed op welke gegevens je met hen deelt en download een VPN om anoniem en veilig je gegevens te kunnen delen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen