Je droomhuis kopen met een hypotheek

Foto: Pixabay License

Ingezonden Wanneer je van plan bent om een huis te kopen, is er vaak een behoorlijk geldbedrag nodig. Huizen zijn immers duur en niet iedereen beschikt over voldoende spaargeld om deze kosten te kunnen dekken.

Gelukkig is het mogelijk om met behulp van een hypotheeklening jouw droomhuis te kopen of te verbouwen. Een hypotheekadviseur kan jou helpen bij de hypotheek berekenen die het beste past bij jouw persoonlijke financiële situatie. Bij het aanvragen van een hypotheek is het in principe mogelijk om maximaal de waarde van het huis te lenen. Echter, naast de aankoopprijs van het huis, dien je ook rekening te houden met bijkomende kosten. Denk hierbij aan notariskosten, taxatiekosten en kosten koper. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de kosten voor de inrichting van het huis. Deze bijkomende kosten dienen betaald te worden vanuit jouw eigen spaargeld. Het hebben van voldoende spaargeld is daarom belangrijk bij het kopen van een huis.

Je maximale hypotheek berekenen
Je maximale hypotheek berekenen is een belangrijke stap, omdat het je inzicht geeft in het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Er zijn diverse online calculators beschikbaar waarmee je jouw maximale hypotheek kunt berekenen. Voor persoonlijk en passend advies is het echter aan te raden om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Jouw maximale hypotheek wordt berekend aan de hand van jouw toetsinkomen. Dit inkomen is gebaseerd op jouw bruto-inkomen, maar kan lager uitvallen als je bijvoorbeeld partneralimentatie moet betalen. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het berekenen van jouw maximale hypotheek. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van jouw financiële situatie en het bepalen van een passend hypotheekbedrag.

Een hypotheek voor zzp’ers
Als zzp’er gelden er vaak andere regels bij het afsluiten van een hypotheek. Dit komt omdat zelfstandig ondernemers vaak een inkomen hebben dat maandelijks kan variëren, in tegenstelling tot iemand in loondienst. Hierdoor hecht de bank veel waarde aan de ontwikkeling en de hoogte van jouw winst als zzp’er. Het kan daarom meer moeite kosten om de bank te overtuigen van jouw kredietwaardigheid. Bij het aanvragen van een hypotheek als zzp’er dien je vaak jouw jaarcijfers van de afgelopen drie jaar te tonen. Daarnaast is de balansrekening van jouw onderneming erg belangrijk voor de bank. Op basis van deze gegevens kan de bank een inschatting maken of je voldoende inkomen hebt om de hypotheek af te kunnen betalen. Het is daarom belangrijk om als zzp’er goed voorbereid te zijn en te beschikken over de juiste documenten om jouw kredietwaardigheid aan te tonen.

 

Reacties

Cookieinstellingen