Ingezonden: Lichthinder in Dongen? Of valt dat reuze mee?

Foto: Pixabay License/ColiN00B

Ingezonden door D66 Dongen

“Wat mooi toch, die verlichte ceder midden in het park”. Dit zei Marieke Schouten (fractievoorzitter) toen we op 10 februari na een rondje van 1,5 uur fietsen weer terug waren bij de Cammeleur. “Mooi misschien wel, maar door die verlichting zal er geen vogel zijn nest bouwen in de ceder. En voor de boom is het ook niet goed. Die kan hierdoor minder tot rust komen, heeft dan zelfs ‘s nachts het gevoel dat hij actief moet zijn” was het antwoord van Christ Grootzwagers, de voorzitter van Natuurvereniging Ken en Geniet.

Fietstocht door Dongen
Onder de deskundige begeleiding van de heer Grootzwagers fietsten we vrijdagavond 10 februari vanaf de Cammeleur, langs Dongen- Vaart, door een stukje van ’s Gravenmoer via de Lage Ham en de koepelkerk naar industrieterrein Tichelrijt en vanaf daar weer terug naar de Cammeleur. Met een groep van 12 inwoners, zowel fractieleden als geïnteresseerden, gingen we op zoek naar lichthinder. Want hoeveel licht brandt er eigenlijk in de gemeente Dongen, ’s avonds? En is al dat licht wel nodig, of zijn er duurzamere alternatieven? Want langzaam maar zeker wordt duidelijk dat al die verlichting ’s nachts niet alleen veel energie kost, maar dat dit licht ook negatieve effecten heeft op het leefritme van mensen en dieren (en dus zelfs ook op bomen en planten).

Goede en minder goede voorbeelden
Tijdens de fietstocht stopten we regelmatig voor uitleg. Zo ook bij VV Dongen. Want iedereen kent de grote lichtmasten die bij voetbalvelden staan. Grootzwagers: “Vroeger brandden hier lampen die heel veel licht verspreidden. Nu zijn er kappen over gehangen met LED lampen, zodat het licht alleen naar beneden schijnt. Hierdoor wordt het veld nog steeds goed verlicht, maar heeft de omgeving er veel minder last van!”. Dit is niet alleen bij VV Dongen zo, maar ook bij andere sportvelden in Dongen. Goede voorbeelden dus, over bewust omgaan met licht.

Hoe anders is dit bij de Koepelkerk. Deze zie je ’s avonds van grote afstand liggen doordat hij flink verlicht wordt. Hierbij gaat er erg veel licht niet direct naar de kerk maar ‘gewoon’ de lucht in, waardoor veel vogels in de lucht de weg kwijt kunnen raken. Erg zonde maar ook onnodig dus. Hetzelfde geldt voor het industrieterrein. Daar worden sommige gebouwen heel fel verlicht. Soms wordt je als fietser zelfs verblindt door felle lampen die op bedrijfsterreinen branden. Dit moet toch effectiever kunnen? Dat zou goed zijn voor de dieren in de omgeving, maar ook voor de energierekening van de bedrijven.

Provincie en lichthinder
Al met al vonden wij het een interessante fietstocht, waardoor we ons veel bewuster zijn geworden van de invloed van al dat licht ’s nachts. Van Anne-Marie Spierings, (Gedeputeerde Provincie Noord-Brabant, D66) die ook met ons mee fietste, weten we dat de provincie komend jaar meer inzicht wil krijgen hoe groot het probleem van lichthinder in Brabant precies is. Daarna zal er een actieplan worden opgesteld. Wij zijn dan ook erg benieuwd of eenzelfde tocht in Dongen over 5 jaar er heel anders uit zal zien! Graag bedanken wij Christ Grootzwagers voor zijn enthousiaste uitleg en begeleiding en iedereen die met ons mee wilde fietsen!

De fractie van D66 Dongen,
Marieke Schouten, Joeri de Jong, Gitta Camfferman en Ulaş Köse

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen