Hoeveel Dongenaren mogen er stemmen?

Foto:

In de gemeente Dongen kunnen woensdag 21.000 personen hun stem uitbrengen voor een nieuw bestuur van de provincie Noord-Brabant. Dat is 77,2 procent van alle bewoners in de gemeente Dongen. Deze stem kunnen ze uitbrengen bij 10 verschillende stembureaus. Ook voor het waterschap kan een stem uitgebracht worden.

In de hele provincie Noord-Brabant mogen 1.983.800 mensen hun stem(men) uitbrengen. Dat komt neer op 76 procent van alle bewoners van die provincie. In Nederland kunnen ruim dertien miljoen mensen hun stem uitbrengen. Van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder mag 91,6 procent een stem uitbrengen. In 2019 was dat nog 93,3 procent. De afgelopen jaren zijn er in Nederland meer mensen bijgekomen die (nog) geen Nederlandse nationaliteit hebben. Zij zijn (nog) niet stemgerechtigd. Dit zorgt voor een lager aandeel kiesgerechtigden.

22,9% van de stemgerechtigden in Dongen is jonger dan 35 jaar. Tot de categorie 35-50 jaar behoort 20,9% van de stemgerechtigden. De vergrijzing onder de bevolking is merkbaar als we de cijfers bekijken van de 50 plussers.  Bij de groep 50-65 jarigen is 27,7% stemgerechtigd terwijl de groep van 65 jaar of ouder met 28,4% nog iets groter is

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen komen dikwijls minder mensen naar de stembus dan wanneer we mogen stemmen voor de Tweede Kamer. In de gemeente Dongen was de opkomst tijdens de vorige Provinciale Statenverkiezingen 50,3 procent. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde van destijds, dat was 56,16%.

Tijdens de vorige Provinciale Statenverkiezingen in de gemeente Dongen kwam de VVD als grootste partij uit de bus met 16,8% van de stemmen, gevolgd door Forum voor Democratie, dat in een klap 13,8% van de stemmen kreeg. Het CDA, dat vier jaar eerder bij de Provinciale verkiezingen in de gemeente Dongen nog als grootste uit de bus kwam, werd met 13,6% derde. Met de deelname van de nieuwe partij BBB zullen er ongetwijfeld verschuivingen gaan plaatsvinden.

De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek

 

Reacties

Cookieinstellingen