Dongens dialectboekje gepresenteerd

Foto:

Maandagavond is het Dongens woordenboekske: ‘Schrèève óover praote en Praote óover schrèève’, officieel gepresenteerd.

De presentatie van het boekje vond plaats na afloop van de jaarvergadering van de Heemkundekring. De werkgroep ‘Donges Platvorm’, bestaande uit Ad Akkermans, Joke Driessen, Ad Hessels, Ria van den Heuvel, Ellie Oerlemans en Martin Peeters, is vele jaren bezig geweest met het samenstellen van dit boekje. Ellie Oerlemans, tevens lid van het bestuur van de Heemkundekring, vertelde voorafgaand aan de officiële presentatie over de vele dilemma’s waar de werkgroep tijdens het samenstellen van het boekje tegen aanliep. Zij besprak onder meer het verschil van uitspraak van woorden in diverse delen van Dongen, het gebruik van klinkers en medeklinkers, de dode ‘e’ en de schuine streepjes op letters, die een woord net een andere lading geven.

“Het Dongens dialect wordt steeds minder gesproken, vooral door de Dongense jeugd. De tijd was daarom rijp om deze eigen taal en de bijbehorende eigenaardigheden èn regels vast te leggen. Dit boekje ‘Schrèève óover praote en Praote óover schrèève’ is daarvan het resultaat” aldus Ellie Oerlemans. Het boekje geeft een prima kijk op het Dongens dialect en is daarmee een nuttig naslagwerk voor iedere Dongenaar die zich wat meer wil verdiepen in de taal van het eigen dorp. Op een toegankelijke manier worden de  zaken, die het Dongens dialect typeren, doorgenomen waarbij de nodige humor zeker niet ontbreekt.

Het prachtig vormgegeven boekje, met daarin ook enkele foto’s van het Dongen van vroeger, is vooralsnog verkrijgbaar op woensdag 8 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur en zaterdag 11 maart van 13.00 uur tot 14.30 uur in museum de Looierij. De prijs is € 12,50. Leden van de Heemkundekring betalen € 10,00.

Reacties

Cookieinstellingen