Politie waarschuwt: ‘Eerst reviews checken, dan online bestellen’

Foto: Politie.nl

Bij het doen van online aankopen, bestaat het risico op oplichting. Daarom start deze week de campagne ‘Ken je de webshop nog niet? Eerst reviews checken, dan bestellen’.

Nepwebshops
Van de consumenten tussen zestien en tachtig jaar heeft 97 procent het afgelopen jaar minimaal één online aankoop gedaan. Ongeveer de helft van hen heeft daarbij problemen gehad. Bijvoorbeeld omdat ze de aankoop deden bij een malafide webwinkel die nooit de intentie had om te leveren. Met de feestdagen in aantocht heeft de politie heeft dit jaar al 10.500 aangiften van fraude via nepwebshops ontvangen. Dat is een stijging van 67 procent ten opzichte van 2018, het laatste jaar voor de corona-epidemie. Toen piekte het aantal fraudegevallen met malafide webshops. Na de laatste lockdown begin 2021 nam het aantal aangiftes af, maar dat ligt nog altijd aanmerkelijk hoger dan het niveau van voor de eerste lockdown in 2019.

Verdubbeling
De politie heeft dit jaar tot nu toe 328 frauduleuze webshops offline gehaald. Het gemiddelde schadebedrag van gedupeerde klanten bedraagt 357,08 euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2021. Het totale schadebedrag over 2022 is 3.731.486,06 euro. Dat is bijna een miljoen euro meer dan in 2021, terwijl de feestdagen nog voor ons liggen. Vermoedelijk ligt het schadebedrag nog hoger omdat niet iedereen aangifte doet. Opvallend is verder dat fraudeurs steeds meer gebruik maken van buitenlandse bankrekeningen. Betalingen vinden plaats via betaalinstellingen als Payment Service Providers, maar ook via particuliere bankrekeningen van buitenlandse moneymules, zogenaamde ‘geldezels’.

Snelle check
De nieuwe campagne wijst consumenten erop dat veel problemen kunnen worden voorkomen als zij onbekende webshops vooraf checken op betrouwbaarheid. Klantbeoordelingen van webshops zijn daarbij een belangrijke graadmeter. “Googel het woord ‘reviews’ en de URL van de webshop en bekijk de ervaringen van anderen op meerdere reviewsites”, adviseert Gijs van der Linden van het LMIO. “Met zo’n snelle check filter je de oplichters of webshops die hun zaken niet op orde hebt er bijna altijd uit. Of bekijk meldingen en aangiftes op de website van de politie.” Klik voor meer informatie en tips op de onderstaande link.

KLIK HIER voor meer informatie

Reacties

Cookieinstellingen