Felle woordenwisseling over Energie Dongen en verbouw gemeentehuis

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Het onderwerp duurzaamheid leidde gisteren in de raad tot een forse woordenwisseling van D66 en VVD met wethouder René Jansen. Zo was D66 heel boos over het stopzetten van de subsidie voor Energie Dongen. ‘Juist daar zit de kennis en kunde. Waarom gaan we dat nou zelf weer doen. Dit is een klap in het gezicht van de vrijwilligers die zo veel goed doen, reageerde Joeri de Jong met duidelijk ingehouden woede .

De VVD vond het ronduit belachelijk dat in de begroting een bedrag van 3 miljoen euro is opgenomen voor onderhoud en verduurzaming van het gemeentehuis. ‘ Zonde van het geld, oordeelde raadslid Frans den Broeder. ‘Nu gaan we 3 miljoen investeren in oude stenen. Kijk liever naar nieuwe concepten zoals kleiner en flexibeler werken.’

Door: Bernadette Klerx

Klap in het gezicht
D66 was overduidelijk ‘not amused’ met de weg die het College in wil slaan met het Energieloket. Het College vindt het belangrijk dat er een professioneel Energie- en klimaatloket in de gemeente is, waar mensen terecht kunnen voor advies en vragen. Energie Dongen vervult deze rol tot op heden. Maar nu wil het College zelf een Energieloket op gaan tuigen. Raadslid Joeri de Jong sprong bijna uit zijn vel van woede. ‘Juist hier zou het motto ’niet sparen maar helpen’ moeten opgaan. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de subsidie voor het Energieloket van Energie Dongen wordt geschrapt. Het is een klap in het gezicht van alle vrijwilligers die ontzettend goed werk doen. Bij hen ligt alle kennis en kunde. Waarom gaan we dan nu zelf weer een Energieloket optuigen. En dat terwijl we al personeelstekort hebben.’  Maar volgens wethouder René Jansen lag de zaak toch net iets genuanceerder en hij beet fel van zich af. ‘Energie Dongen kan niet voldoen aan de voorwaarden voor een professioneel Energieloket, daarom moeten wij het zelf gaan doen. Het betekent absoluut niet dat we vrijwilligers aan de kant willen schuiven.’

Revolutionair
Voor de plannen die het College voor de toekomst van het gemeentehuis heeft, had Frans den Broeder geen goed woord over en hij kwam met een revolutionair voorstel.
Volgens VVD- voorman is het gezien de ontwikkelingen met hybride werken helemaal niet meer nodig om zo’n groot gemeentehuis in stand te houden. ‘De afgelopen maanden lazen wij in verslagen van het College over hybride werken, nieuwe IT systemen, betere kantoorautomatisering, zelfsturende teams, en meer samenwerking met omliggende gemeenten. Zou dat nieuwe hybride werken niet kunnen in een kleiner, flexibeler, goedkoper en energiezuiniger gemeentehuis? Gewoon een modern kantoorpand elders in Dongen, kopen of huren, dat al voldoet aan de eisen van morgen? En dan het huidige gemeentehuis verkopen. Het is een prima locatie voor wonen nabij het centrum, voor seniorenwoningen, of woonzorgappartementen, of starterswoningen of sociale huurwoningen. Om maar wat ideeën te noemen.’ Zijn voorstel leidde gisteren nog niet tot massale bijval van de overige politieke partijen en ook wethouder Jansen maakte er niet veel woorden aan vuil. ‘Wij hebben de keuze gemaakt om het gemeentehuis te verduurzamen en daar gaan we de komende jaren op doorpakken’.

 

Reacties

Cookieinstellingen