Wat is schakelmateriaal?

Foto: Pixabay License/korbiart67

Ingezonden Veel mensen denken bij schakelmateriaal gelijk aan lichtschakelaars en stopcontacten. Dit is niet vreemd, want deze elementen vallen daar zeker onder. Schakelmateriaal is echter meer dan alleen dat.

Het is een verzamelnaam voor alles waarmee je jouw elektrische apparaten kunt bedienen en van stroom kunt voorzien. Ingebouwd schakelmateriaal bevat altijd twee onderdelen wat het veilig maakt voor jou om je elektrische apparaten te bedienen. Zo bevat een stopcontact het element zelf, met daarbij een veilig plaatje er overheen dat het beschermt. Zo blijft de elektriciteit bij jou in huis veilig. Er zijn enorm veel verschillende stijlen schakelmateriaal, dus kies vooral de stijl die bij jou en jouw woning past.

Domotica in huis
Schakelmateriaal staat heel erg dicht bij domotica. Domotica is het volledig automatiseren van jouw woning. Denk daarbij aan verlichting die je automatisch en op afstand kunt bedienen. Met één klik op je smartphone stel je de verlichting in die past bij de ruimte en bij de film of serie die je op dat moment aan het kijken bent. Zo wordt jouw filmavond een compleet andere belevenis.

Verzamelnaam
Schakelmateriaal is dus de verzamelnaam voor zowel stopcontacten, als lichtschakelaars en dimmers. Al deze elementen maken het mogelijk dat je op een veilige manier jouw elektrische apparaten kan bedienen. Dankzij domotica kan dit zelfs op afstand en via je smartphone. Wanneer je denkt aan schakelmateriaal, houd dan altijd in je achterhoofd dat het gaat om meerdere elementen.

Voor welk merk moet ik gaan?
Als je design enorm belangrijk vindt, zul je bij het merk Gira altijd iets kunnen vinden dat aansluit bij jouw eigen wensen. Dit merk besteedt erg veel tijd aan het ontwerp van het schakelmateriaal dat ze aanbieden. Iedereen heeft echter een andere smaak, dus je kunt ook bij Jung terecht voor schakelmateriaal. Ook dit merk heeft goede materialen en wellicht spreekt het uiterlijk hiervan jou meer aan en wie weet past het veel beter bij jouw interieur.

Wat voor schakelmateriaal heb je nodig?
Er zijn verschillende soorten schakelmateriaal die je kunt aanschaffen. Een kruisschakelaar is er een die ideaal is wanneer je meerdere ingangen naar een kamer hebt. Heb je meerdere ingangen naar een ruimte? Dan heb je één kruisschakelaar nodig met daarbij meerdere wisselschakelaars, afhankelijk van het aantal ingangen. Met deze schakelaars kun je vervolgens die ene lamp aan- of uitdoen.

Maak het jezelf niet te moeilijk
Het hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn om schakelmateriaal uit te kiezen. Er is veel keuze, maar je kunt zelf al een groot deel van het schakelmateriaal uitsluiten dat niet bij jou en je woning past. Het materiaal dat overblijft kun je vanuit gaan dat de kwaliteit voldoende. Wel kun je altijd de beoordelingen van anderen nagaan zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Maak daarna zelf de keuze voor het schakelmateriaal dat bij je past. Bezoek de website van Goedkoper Met Schakelmateriaal.

Reacties

Cookieinstellingen