Trobas Gelatine viert 95-jarig bestaan

19 sep 2022, 17:21 Nieuws
trobas3
Trobas-medewerkers op het jubileumfeest

Zaterdag 10 september was het een drukte van jewelste in de Cammeleur. Zo’n 180 medewerkers, oud-medewerkers en hun partner waren daar bijeen om te vieren dat dit oer Dongense familiebedrijf, producent van gelatine voor menselijke consumptie, alweer 95 jaar geleden is opgericht.

In een bijzonder sfeervolle ambiance en bij fraai nazomerweer genoten de vele gasten aan het begin van de avond van een drankje, heerlijke gerechten en het samenzijn met elkaar. Rond de klok van acht begaven zij zich naar de feestzaal, waar zij door Ad Schellekens namens de directie welkom werden geheten. Daarna kreeg voormalig directeur Jannes Trommelen, die in september 2020 is terug getreden, het woord. Hij bedankte de medewerkers met wie hij zo lang heeft mogen samenwerken. Zonder jullie vakmanschap, doorzettingsvermogen en loyaliteit hadden wij de transitie van lijm naar gelatine niet kunnen realiseren en dit jubileum niet kunnen vieren , aldus Jannes.

Ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan is door Hans Zimniak digitale mediaproducties uit Dongen een film gemaakt die aansluitend werd getoond. De veranderingen bij Trobas en de cultuur van het bedrijf zijn hierin op bijzonder creatieve, treffende en pakkende wijze vorm gegeven. De zaal keek ademloos toe en beloonde zijn vakwerk met een daverend applaus.

Hierna huldigde Maarten Trommelen als jongste lid van de directie de zes jubilarissen die tijdens coronatijd 25 en drie zelfs 40 jaar in dienst waren. “Ad Schellekens, Anton van Kaathoven, Sebahattin Cetin, Angelique Bosboom, Robert Grootswagers en Jan Santegoets. Jullie staan symbool voor de verbondenheid van de medewerkers met Trobas”, zo sprak Maarten. Maar ook de oud-medewerkers Els Dirkse-Vereggen, na een dienstverband van 48 jaar onlangs met pensioen gegaan en Alouis van den Bosch, bijna 93 jaar en zijn 10 jaar jongere broer Felix – beiden heel lang steunpilaren op technisch gebied - deelden op het podium in de oprechte waardering van de collega’s, directie en familie Trommelen.

Hierna zorgde de band Impakt voor een swingende feestavond. Maar niet nadat Maarten zijn vertrouwen had uitgesproken dat de jonge(re) Trobas-medewerkers de uitdagingen en kansen voor de toekomst met even veel elan zouden oppakken als de vorige generaties dat gedaan hebben. En nadat OR-voorzitter Johan Doorakkers het jubileumcadeau van de ruim 70 medewerkers had aangeboden. Een actuele luchtfoto, die aangeeft dat Trobas al lang niet meer het bedrijf is van weleer.

trobas4

Immers, toen Janus Trommelen in 1927 achter het woonhuis Hoge Ham 6 begon met de vervaardiging van lijm ofwel gelatine voor technisch gebruik uit eiwithoudende restproducten van de vele looierijen die Dongen toen rijk was, gebeurde dat heel ambachtelijk. Vooral in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werd de productie verhoogd. Vanwege de stankoverlast en de noodzaak om het afvalwater te zuiveren werd het bedrijf in 1978 onder de bezielende leiding van Bas Trommelen verplaatst naar het industrieterrein Tichelrijt. Hier werd een eigen biologische afvalwaterzuivering in gebruik genomen, welke nog steeds aan de huidige strenge lozingsnormen voldoet. Gedurende de afgelopen decennia is het productieproces ingrijpend vernieuwd. En in 2013 werd de lijmproductie gestaakt en is volledig overgeschakeld op de vervaardiging van hoogwaardige gelatine voor voeding en pharma-toepassingen. Het verbruik van water en energie en de uitstoot van kooldioxide en stikstof, zijn daarbij drastisch gereduceerd. Beoogd wordt om het aardgasverbruik per kilo gelatine – dat momenteel slechts 23 % is van voor de verplaatsing - komende jaren nog verder terug te dringen.

Maar in feite levert de vervaardiging van gelatine bij Trobas energie op. Want uit het vet dat vrijkomt bij de gelatineproductie wordt door derden duurzame biobrandstof vervaardigd en groen gas wordt gewonnen uit het slib van de waterzuivering alsook uit het procesresidu. De energie-inhoud van genoemde rest- en bijproducten is bijna 2 ½ maal groter dan het huidige, totale energieverbruik bij Trobas. Waardoor per saldo jaarlijks meer dan 7 miljoen m3 aardgas in de bodem kan blijven.

Genoeg reden om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.