Top 8 tips om veilig en beschermd te blijven online

Foto: Pixabay License/StefanCoders

Ingezonden Met de toenemende dreiging van spam, phishing, identiteitsdiefstal en meer, kan het internet een gevaarlijke plek lijken. Als u niet goed bent uitgerust, kunt u in de val van een hacker lopen. Maakt u zich echter geen zorgen, wij zijn er om u de middelen te geven om veilig en beveiligd online te blijven. Hieronder vindt u onze top 8 tips om veilig online te gaan.

1. Klik niet op links van mensen die u niet kent:
Als u een e-mail of bericht ontvangt van iemand die u niet kent, is de kans groot dat hij u probeert op te lichten met een phishing-oplichting! Phishing is een vorm van online oplichterij
die zich richt op consumenten door hen een e-mail te sturen die afkomstig lijkt te zijn van een bekende bron – een internetprovider, een bank of een hypotheekbedrijf, bijvoorbeeld.

2. Creëer veilige wachtwoorden:
Is uw wachtwoord sterk genoeg? Eenvoudige wachtwoorden kunnen door hackers in enkele minuten (soms zelfs seconden!) worden gekraakt. Een sterk wachtwoord bevat een mix van hoofdletters en kleine letters, cijfers en leestekens. Een langer wachtwoord is ook veiliger. Een truc om lange en sterke wachtwoorden te maken is het gebruik van een zin in plaats van een enkel woord. Zorg er ook voor dat u verschillende wachtwoorden gebruikt voor verschillende sites!

3. Verander uw wachtwoorden regelmatig:
Veel online diensten vragen u om uw wachtwoord regelmatig te wijzigen. Als een dienst u niet af en toe vraagt om uw wachtwoord te wijzigen, moet u dat toch doen! Het is een goede gewoonte om te ontwikkelen en het zal u helpen om u te beschermen tegen kwaadwillende gebruikers online die proberen om toegang te krijgen tot uw accounts.

4. Overweeg een VPN te gebruiken
De voordelen van het gebruik van een VPN zijn enorm. Een van de belangrijkste is het feit dat bedrijven hun netwerk effectief kunnen beveiligen. Zonder uw medeweten kan een applicatie of website uw online activiteiten in de gaten houden. Vervolgens kunnen ze de verzamelde gegevens analyseren en gebruiken om te proberen u te benaderen met advertenties. Zonder een VPN kunt u een toevloed van pop-upadvertenties ervaren die uw surfervaring kunnen onderbreken en algemeen hinderlijk kunnen zijn. Als u veilig wilt blijven terwijl u op het web surft, kunt u Surfshark VPN downloaden.

5. Vergrendel uw Wi-Fi:
Gebruikt uw Wi-Fi een sterk en veilig wachtwoord? Het is niet genoeg om online sterke wachtwoorden te gebruiken; u moet een goede wachtwoordetiquette gebruiken voor al uw
apparaten, verbindingen en accounts.

6. Wees voorzichtig met het delen via sociale media:
Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen sociale media-accounts om updates over hun dagelijkse leven te delen. Hoewel sociale media ons dichter bij elkaar hebben gebracht dan ooit, hebben ze ook nieuwe veiligheidsproblemen gecreëerd. Wees voorzichtig met wat u online deelt, vooral als het om uw persoonlijke informatie gaat. Iemand die toegang heeft tot informatie zoals uw verjaardag of de naam van uw huisdier, kan deze informatie gebruiken om uw wachtwoorden te achterhalen of uw beveiligingsvragen te beantwoorden.

7. Beveilig uw mobiele apparaten:
Vergrendel uw mobiele telefoons, tablets en laptops met een inlogwachtwoord. Op veel apparaten kunt u een vergrendelscherm instellen waarop u een pincode, vingerafdruk of
gezichtsherkenning kunt gebruiken om uw apparaat te ontgrendelen.

8. Download enkel van betrouwbare bronnen:
Het is gemakkelijk om de nieuwste patch of software online te downloaden, maar veel computervirussen zijn vermomd als betrouwbare downloads. Klik niet op koppelingen voor
downloads van mensen of sites die u niet kent of vertrouwt. Wanneer u apps op uw telefoon downloadt, controleer dan de recensies en download alleen van betrouwbare bronnen.

Reacties

Cookieinstellingen