Hoe je leiderschapspotentieel herkent in je personeel

Foto: Pixabay License/ danymena88

Ingezonden Een effectieve leider heeft volgens Stephen Covey 7 kerneigenschappen. Wanneer je deze eigenschappen kent en terug ziet bij je personeel, kun je op efficiënte wijze leiderschap potentieel herkennen.

De eerste stap is zodoende het herkennen van de kerneigenschappen van een effectieve leider. In dit artikel bespreken we hoe je deze eigenschappen kunt herkennen en zelf kunt gaan toepassen op de werkvloer.

De 7 eigenschappen van een leider
Effectief en efficiënt werken is belangrijk voor een leider. Voor veel mensen vereist het continue aandacht en ontwikkeling om op deze wijze te leren werken. Een effectieve leider heeft de mogelijkheid om deze doelen te behalen en deze werkwijze vast te houden. Volgens Stephen Covey hoort een echte leider over 7 eigenschappen te beschikken om ervoor te kunnen zorgen dat een team op de juiste manier aangestuurd en gemotiveerd wordt. Deze zeven eigenschappen worden hier besproken.

Een echte leider moet proactief zijn. Door proactief kansen op te volgen, kunnen prestaties worden verbeterd. Zo moet een leider ook resultaatgericht denken. Laat je leiden door de doelen die passen bij je rol en begin met het eind in gedachten. Belangrijke zaken moeten als eerst worden afgerond. Een echte leider laat zich niet afleiden door alles wat de dag heeft te brengen. Ook is een belangrijke eigenschap dat de leider in win-win situaties denkt. Zoek naar wederzijds voordeel. Dit geldt voor alles wat je doet tijdens je leiderschap. De behoeften van een ander begrijpen vormt de basis voor wederzijds begrip. Door je te verdiepen in de behoeften van een ander kan je rekening houden met de wensen van elke werknemer waardoor het team sterker wordt. Benut de diversiteit van het team en behaal hierdoor buitengewone resultaten. Samenwerken leidt tot de beste oplossingen voor ieder probleem. De laatste eigenschap die een echte leider moet bezitten is de mogelijkheid om tijd vrij te maken voor ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor blijft het
energieniveau en de motivatie van je leiders en het team op peil. Ben je op zoek naar meer diepgang in deze 7 eigenschappen? Bekijk hier de 7 eigenschappen van Stephen Covey.

Iedereen kan een leider worden
Niet iedereen is van nature al een leider. Toch kan iedereen de eigenschappen van een leider aanleren. Door middel van een programma gebaseerd op tijdloze principes wordt elke deelnemer voorzien van de vaardigheden en discipline die benodigd zijn voor proactief werken en effectieve gewoontes creëren.

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van FranklinCovey is meerdere malen bekroond tot het beste leiderschapsprogramma ter wereld. Het programma werkt op individueel, team en organisatieniveau. De deelnemers worden getransformeerd tot effectieve leiders aan de hand van dit programma. Meer lezen over de programma’s van FranklinCovey? Bekijk deze website.

Reacties

Cookieinstellingen