Atledo krijgt gloednieuwe atletiekbaan; veel aandacht voor duurzaamheid

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Nog even en dan kan Atledo een prachtig gerenoveerde atletiekbaan inwijden. Op dit moment zijn de werkzaamheden nog in volle gang en tot op heden verloopt het project voorspoedig: onverwachte financiële tegenvallers zijn uitgebleven en de renovatie ligt op schema. Het project wordt uitgevoerd door Antea Realisatie B.V. Eind augustus moet de baan klaar zijn.

Bijzonder aan dit project is dat duurzaamheid een grote rol heeft gekregen en dat was zowel voor Atledo als voor de gemeente een belangrijk aspect. De toplaag wordt niet afgevoerd en verbrand, maar wordt hergebruikt als grondstof voor de nieuwe baan.

Door: Bernadette Klerx

Totale accommodatie aanpakken
De gemeente betaalt de kosten voor de vervanging van de toplaag. De gemeenteraad had hiervoor in de begroting al € 450.000 gereserveerd. De toplaag was al 22 jaar oud, terwijl de gemiddelde levensduur 15 jaar is. Na die 15 jaar is de baan regelmatig gekeurd, maar pas bij de laatste keuring in 2021 kwamen er mankementen aan het licht.
Atledo heeft de renovatie maar meteen aangegrepen om ook zelf nog een aantal zaken aan de accommodatie aan te pakken. Daarmee is ongeveer € 100.000 gemoeid en die betaalt de vereniging uit eigen middelen.

Groei in jeugdleden
Bestuurslid Albert Verschure legt uit: ‘Voor ons is dit project echt wel een mijlpaal. Wij vonden dit een mooie gelegenheid om niet alleen de toplaag aan te pakken, maar de hele accommodatie. Zo hebben we nieuwe aanloopstroken aangelegd waardoor meerdere atleten tegelijkertijd kunnen verspringen in plaats van één voor één. Vooral voor kinderen is dit fijn, want die willen het liefst zo veel mogelijk springen en niet steeds moeten wachten tot ze weer aan de beurt zijn. Wij zien bij onze vereniging ook een groei in met name het aantal jeugdleden. Daarnaast hebben we een plateau aan laten leggen, dat minder- valide sporters betere mogelijkheden geeft.’

Geen contributieverhoging
De financiële injectie van Atledo heeft overigens geen gevolgen voor het lidmaatschap. ‘We hebben duidelijk gezegd dat onze investering niet mag leiden tot verhoging van de contributie’, vult bestuurslid Hens Koreman aan. Atledo heeft momenteel 600 leden; tijdens de renovatie kunnen de leden die aan technisch atletiek doen tijdelijk terecht bij Spiridon in Rijen; de loopgroepen lopen gewoon in de bossen of elders in Dongen.

Kritisch kijken
Iwan ter Huurne, adviseur Kennis van Atletiek, begeleidt het project namens de gemeente. ‘450.000 euro lijkt veel, maar het is maar een beperkt budget als het om een atletiekbaan gaat. Samen met Atledo hebben we dan ook kritisch gekeken naar wat we willen en wat we kunnen. Duurzaamheid was daarbij een belangrijk aspect. Het was voor ons bijvoorbeeld belangrijk of het kunststof hergebruikt kon worden. De nieuwe toplaag laat in tegenstelling tot de oude, geen water meer door; dat wordt afgevoerd via gootjes.’

Baan is opgebouwd uit laagjes
Hoe een baan is opgebouwd, is allemaal gebonden aan voorwaarden en normen, maar het komt erop neer dat een baan bestaat uit vier laagjes, een zandlaag, een lavalaag en een asfaltlaag en daar komt dan de toplaag bovenop. Tijs van Lierop, projectmedewerker van Antea Sport, geeft toelichting ‘Meest ingrijpend is de verandering van de lay- out van de baan. Het aanbrengen van de kunststoflaag is overigens wel weersgevoelig’, waarschuwt hij. ‘Bij extreme regenval of hitte kan dat werk niet uitgevoerd worden. Dan moeten we echt even wachten, maar tot op heden is daar nog geen sprake van geweest.’

Afvalproduct wordt grondstof
Marc Steffelaar van onderaannemer GCC Sport Surfaces, legt graag uit hoe het proces van hergebruik werkt. ‘De oude toplaag wordt opgerold en gaat vervolgens in de shredder; die vermaalt het tot kleine korrels en die korrels worden weer gebruikt als onderlaagje voor de nieuwe toplaag. ‘We maken hier dus van een afvalproduct weer een bouwstof. Als bedrijf zijn wij eigenlijk continu aan het kijken hoe en waar we het beter kunnen doen’, licht hij toe. Atledo is de eerste accommodatie in Brabant, waar dit proces wordt toegepast. Verspreid over Nederland liggen nog drie atletiekbanen, die GCC volgens dit principe gemaakt heeft. Het bedrijf is het enige in Nederland die dit toepast.

Trots
Wethouder René Jansen is trots op het project zelf, maar zeker niet minder op de samenwerking tussen gemeente, bedrijven en Atledo. ‘Ik ben er heel trots op dat het ons gelukt is binnen de begroting € 450.000 te vinden; heel bijzonder dat we dit toch mogelijk hebben kunnen maken in tijden waarin we toch allemaal de hand op de knip moesten houden’.

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen