Stichting Maria Oord opent bijzondere belevingstuin

Foto:

Vrijdag 15 juli was er alle reden voor een feestje bij Stichting Maria Oord in de Hoge Ham, waar de officiële opening plaatsvond van een dementievriendelijke belevingstuin.

“In deze tuin komen veel facetten aan bod.  Kleur, geur, smaak , spel, muziek, beleving en ontspanning” vertelt Robert Maas, teammanager verpleeghuiszorg van Stichting Maria Oord. “De kloostertuin is een stuk kleiner geworden met de bouw van de appartementen aan de Bolkensteeg. Dat was voor ons een reden om te gaan bekijken hoe we op een kleinere oppervlakte toch een maximale beleving voor onze cliënten konden realiseren. We hebben een werkgroep opgericht die bestond uit een personeelslid, een familielid van een cliënt, een ergotherapeut, een technische man en ondergetekende, en samen zijn we gekomen tot deze bijzondere belevingstuin, waar we apetrots op zijn”

“Stichting Maria Oord biedt plaats aan 24 cliënten. aan wie op een kleinschalige wijze diensten op het gebied van zorg, welzijn en wonen geleverd wordt” vervolgt Robert. “De diensten van Maria Oord diensten zijn een antwoord op de (zorg)vraag van de cliënt. De cliënt kan wonen en leven in een omgeving waarin hij/zij zich thuis voelt en die aansluit bij zijn of haar beleving. Er is ruimte voor de eigen leefstijl. Ons motto is dan ook: ‘Kleinschalig anders’. De dienstverlening is gericht op kwaliteit en continuïteit van zorg en innovatie binnen een kleinschalige, flexibele setting.

Foto: Facebook Stichting Maria Oord

Debby Zimniak nam namens het personeel deel aan de werkgroep. “We zijn, toen de appartementen een jaar geleden opgeleverd werden, meteen begonnen met het maken van een plan voor deze tuin met een wensen- en eisenpakket. Daarbij hebben we nooit ons uitgangspunt: ‘de mensen wonen hier en wij zijn te gast’ uit het oog verloren. We wilden een plek creëren waar iedereen zich thuis voelt en waar onze cliënten dankzij speciale aanpassingen onbezorgd kunnen genieten en toch geactiveerd worden. In onze compacte tuin hebben we bijvoorbeeld in overleg met de ergotherapeut een routing gemaakt die ervoor zorgt dat men overal van kan genieten zonder dat met ‘verloren’ loopt. Vanwege het feit dat alle disciplines bij de ontwikkeling van deze tuin betrokken waren en iedereen zijn of haar tips kon geven, is het een tuin geworden waar overal rekening mee is gehouden zodat onze cliënten er ook maximaal van kunnen genieten.”

“De tuin bevat veel herkenbare elementen: veel groen, een gevulde waslijn, buisklokken waar men muziek op kan maken, een waterpomp, een prachtig Christusbeeld, bakken waarin groenten verbouwd kunnen worden…noem maar op. Vandaag is de officiële opening maar we hebben al een tijdje ‘proefgedraaid’. We hebben zelfs al de eerste aardbeien en komkommers uit eigen tuin gegeten.” aldus Debby.

Vrijdagmiddag werd de tuin officieel geopend. De openingshandeling, het planten van een boom, werd verricht door cliënt mevrouw IJpelaar en haar dochter, die ook in de werkgroep zat. Onder het genot van een hapje en een drankje en live muziek, gespeeld op de xylofoon, kon iedereen hierna al wandelend de nieuwe, prachtige tuin bewonderen. Ook kon er een sportieve strijd worden aangegaan met het reuze “boter-kaas-en-eieren”-spel.

Vrijwilligerswerk is een dankbare bezigheid. Binnen Maria-oord zijn er tal van activiteiten waarbij de hulp van vrijwilligers erg gewaardeerd wordt. Denk hierbij aan begeleiding tijdens de wandelmiddag en maaltijden of meehelpen bij activiteiten op de verpleegafdeling. Zoekt u nog een leuke, afwisselende invulling van uw dag en heeft u affiniteit met ouderen en/of religieuzen? Dan bent u van harte welkom bij Maria-oord! Neem gerust vrijblijvend contact op met Debby Zimniak via [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen