Actie vakantietas Protestantse Kerk Dongen-Rijen.

Foto:

Unieke samenwerking tussen PKN Dongen-Rijen, Parochie Heilige Geest Rijen, Stichting Leergeld WestBrabant Oost- afdeling Dongen en Gilze-Rijen, gemeente Dongen, gemeente Gilze-Rijen en Werkgroep Arm in Arm.

“Hier krijg ik kippenvel van. Wat fijn dat dit kan voor mijn kind”, aldus een alleenstaande moeder. “Hartelijk dank voor de gevulde rugzak voor mijn kinderen.”

178 Kinderen in Dongen en 102 kinderen in Rijen ontvangen een vakantietas. Kinderen uit kwetsbare gezinnen in Nederland kunnen meestal niet op vakantie. Wanneer in de zomervakantie hun klasgenootjes uitvliegen naar vakantieoorden, blijven zij achter. De Protestantse Kerk Nederland heeft hier een landelijk project voor opgezet: Aktie Vakantietas. De PKN Dongen-Rijen heeft dit project overgenomen en er zijn in 2019 60 tassen uitgereikt. Er is toen aansluiting gezocht bij Stichting Leergeld WestBrabantOost, afdeling Dongen en werkgroep Arm in Arm om de tassen op de juiste plaats te krijgen.

De genoemde instellingen vonden dit zo’n goed idee en hebben contact gezocht met de PKN Dongen-Rijen om dit project in Dongen voort te zetten. Ook de gemeente Dongen heeft zich inmiddels aangesloten bij dit bijzondere project als extraatje voor kinderen in Dongen die thuisblijven. Dit heeft als resultaat opgeleverd dat dit jaar 178 tassen naar kinderen in Dongen gaan die niet op vakantie kunnen. Dit jaar hebben wij 20 tassen extra gemaakt voor de kinderen uit Oekraïne die in de gemeente Dongen verblijven.

Er is voor gekozen een tas aan te bieden voor de kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 15 jaar. De tas is gevuld met een kaartje voor zwembad de Vennen voor Dongen, voor Rijen Optisport, een toegangsbewijs van speelboerderij Pukkemuk, een bon voor de bioscoop voor de oudere kinderen, een cadeaubon van de Bruna, muntjes voor een ijsje en enkele vakantiespelletjes van Jinscom Dongen en een dagje midgetgolven bij de Leemput in Rijen. Kortom een tas vol plezier. Door de financiële bijdragen van de Diaconie PKN Dongen-Rijen, inwoners van de gemeente Dongen en Gilze-Rijen, de financiële bijdrage gemeente Dongen, een weldoener uit Dongen die onbekend wil blijven, Rabobank Tilburg en omstreken, de deelnemende bedrijven en werkgroep Arm in Arm is het mogelijk om dit jaar deze tassen samen te stellen.

Wij zijn 4 jaar geleden begonnen met 60 tassen en dit jaar brengen we 280 tassen rond. De nood zowel in Dongen als in Rijen is nog steeds hoog voor deze kinderen. De 102 tassen voor Rijen worden volledig bekostigd door de PKN Dongen-Rijen, de Parochie Heilige Geest Rijen en de gemeente Gilze-Rijen. De tassen worden in de laatste week voor de schoolvakantie rondgebracht bij de kinderen door leden van de deelnemende kerken, medewerkers van Stichting Leergeld, en de werkgroep Arm in Arm. Deze instellingen zijn bekend met de gezinnen en de kinderen die hiervoor in aanmerking komen.

De maatschappelijke instellingen die deze tas mogelijk maken, hebben in de voorbereiding al besloten hier binnen Dongen en Rijen een terugkerende gewoonte van te maken en ook in 2023 deze vorm van hulp aan kwetsbare kinderen opnieuw mogelijk te maken. Het is dan een ‘jubileumjaar’. Voor de vijfde keer op rij worden de tassen uitgedeeld. Helaas is dit nog steeds meer dan nodig.

Mocht u ideeën hebben of wilt u deze actie financieel ondersteunen dan bent u uiteraard van harte uitgenodigd. Uw financiële bijdrage kunt u overmaken op rekeningnummer Diaconie PKN Dongen-Rijen: NL03 ABNA 0470 6170 55 o.v.v. vakantietas of Werkgroep Arm in Arm NL55 RABO0158820754 o.v.v. vakantietas.
Ideeën van particulieren en/of ondernemers die de inhoud van de tas mee willen vullen in 2023, kunt u sturen naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen