Dongense VVD teleurgesteld over afwijzing motie voor verlaging OZB

Foto: Pixabay License

Ingezonden door de Dongense VVD

Op donderdag 30 juni stond onder andere op de agenda van de raadsvergadering de jaarrekening van de gemeente over 2021 en de kaderbrief met betrekking tot de begroting van 2023. De gemeente komt uit een financieel moeilijke periode waarin – helaas – bezuinigingen en lastenverzwaringen onvermijdelijk waren om ons huishoudboekje weer op orde te krijgen. Om dit te bereiken zijn onder andere voor 2020 de OZB lasten met maar liefst 950.000 Euro extra verhoogd, bovenop een reguliere tariefsverhoging van 2%.

Het afgelopen jaar heeft de gemeente afgesloten met een onverwacht hoog exploitatieoverschot van ruim drie miljoen euro. Veel bewoners en ondernemers worden dit jaar geconfronteerd met een hoge inflatie die ze dagelijks voelen bij de kassa’s van de supermarkten en de winkels, aan de pomp en in hun energierekening.

Daarom heeft de Dongense VVD een motie ingediend om bij het opstellen van de begroting 2023 te bezien hoe we de OZB belastingbetalers kunnen compenseren voor die eenmalige lastenverzwaring va 2020. De OZB lasten van de gemeente Dongen horen al tot de hoogste van Noord Brabant. Het is geen goede zaak dat we in dit soort lijstjes bovenaan staan.

Helaas kregen we geen meerderheid van de raad mee in dit voorstel. Zo dreigt het in Dongen net zo te vergaan als jaren geleden met het beruchte “kwartje van Kok”: een zogenaamd tijdelijk lastenverzwaring werd permanent in stand gehouden. Dit “kwartje” is pas recent, tijdelijk, teruggedraaid vanwege de hoge brandstofprijzen. De Dongense VVD betreurt het het besluit van de gemeenteraad. We vinden dat de gemeente op een eerlijke manier met het geld van onze burgers dient om te gaan. Eenmalige lastenverzwaringen doorvoeren om gaten in de begroting te dichten en dan bij een exploitatieoverschot dit geld niet terug geven aan de burger is geen voorbeeld van een eerlijke overheid.

De VVD fractie in de Dongense gemeenteraad: Perry Wens (l) en Frans den Broeder

Reacties

Cookieinstellingen