Dongen Toen en Nu

Foto:

Elke week ziet u hier een foto uit de serie ‘Dongen TOEN en NU’ van Ad Hessels.

Hoe zag Dongen er in de loop der jaren uit? Er verandert ongemerkt best veel. En dan is het maar goed dat er foto’s zijn, zodat je kunt vergelijken.  Amateurfotograaf Ad Hessels fotografeert Dongense gebouwen en situaties die in de loop der tijd veranderd zijn. De foto’s van TOEN zijn door Ad zelf gemaakt of aan hem geschonken. De foto’s van NU zijn: allemaal door Ad gemaakt. Daarbij is geprobeerd om zoveel mogelijk vanuit dezelfde positie te fotograferen zodat de veranderingen goed tot uiting komen.

Alle foto’s uit de serie Dongen TOEN en NU die Ad gemaakt heeft kun je ook bekijken op de website www.dongentoenennu.com

Deze bekende kruising van de Gerardus Majellastraa/Kardinaal van Rossumstraat/ Tramstraat stond jarenlang bekend als de ‘Jeneverbocht’. Dit had te maken met de bekende slijter Rompa die in het witte pand gehuisvest was. Na de sloop van het pand verrees er het appartementencomplex ‘De Kardinaal’

 

Een beeld van de Nieuwstraat, in vroeger dagen beter bekend als ‘De Pijp’. Op de oude foto zien we de schoenfabriek van van Boxel, één van de vele schoenfabrieken die Dongen vroeger rijk was. Het pand is gesloopt en op deze plaats bevinden zich nu winkels en appartementen.

In de Sint Josephstraat zijn de afgelopen jaren nieuwe huizen verschenen op de plek die jarenlang gebruikt werd als opslaglocatie van een dongens bouwbedrijf.

Een blik op de Gasthuisstraat met het Leo XIII gebouw waar voeger vele voorstellingen gegeven werden. Het gebouw is gesloopt. Nu staat er de Joncker Bosch flat

Het blijft een verwarrende gewaarwording om in een straat te lopen waar de ene kant Julianatraat heet en de overkant Kanaalstraat. Maar ja, je went eraan zullen we maar zeggen, al zullen bezoekers aan Dongen daar soms anders over denken als ze op zoek zijn naar een bepaald adres. Op het veld voor Cafe De Viersprong stond in vroeger dagen ook nog een winkel. Deze heeft de tand des tijds niet doorstaan.

 

Omstreeks  1845 begon de familie Muskens aan de Hoge Ham een herberg met de naam ‘de Roskam’. In die tijd werd Dongen bezocht door veel schilders. Het armlastige dorpsleven en het natuurschoon waren dankbare onderwerpen voor hun schilderijen en tekeningen. Bekende schilders als August Allebé en Josef Israëls namen dan hun intrek in deze herberg. Eigenares Antonia Muskens heeft vaak model gestaan met haar  typische Dongense klederdrachtmuts. Ook de in Dongen woonachtige Pietje Verhoef was een gewild onderwerp voor hun schilderkunst. In oktober 1917 huurden Guillaume Snels en zijn vrouw Maria (Miet) de horecagelegenheid. Een jaar later kochten ze ‘De Posthoorn’ van de familie Muskens. Op 27 mei 1961 namen Leen en Toke Suiker het café-hotel over. Leen was geboren in Rotterdam en had lang gewerkt bij Café-Zaal de Kanonnier in Oosterhout. Hij bouwde een grote zaal aan het café en het huisje naast het café veranderde in een cafetaria met de naam Feyenoord. In 1979 kwamen Cor en Wilma Schellekens in De Posthoorn. In 1986 voltrok zich een groot drama toen ‘De Posthoorn’, in de nacht van 15 januari, volledig door brand werd verwoest. Bij deze brand kwamen Wilma Schellekens op 37-jarige leeftijd en hun 10-jarige dochter Renate om het leven. Cor Schellekens en de dertienjarige zoon ternauwernood ontsnappen. Het café en de zaal werden niet meer herbouwd. Momenteel bevindt zich op deze plaats een bedrijfsverzamelgebouw.

Bovenstaande informatie is een samenvatting, afkomstig uit het boek ‘Kroegentocht Dongen’ van Peter Visser. In dit boek wordt de rijke café historie van Dongen ontrafeld en zijn verhalen te vinden over in totaal 68 Dongense café’s en enkele brouwerijen. Het boek is nog steeds verkrijgbaar bij Dongense Dingen aan de Hoge Ham 159 of te bestellen via www.dongensedingen.nl

 

André van Hilst

Het karakteristieke pand op de kruising van de Tramstraat met de St. Josephstraat dateert uit de jaren 30 van de vorige eeuw. De benedenverdieping heeft al die tijd dienst gedaan als winkelruimte. Bij de oudere Dongenaren is de naam van supermarkt André van Hilst nog steeds bekend. Later was hier de EDAH gevestigd, waarna Intertoys jarenlang in dit pand te vinden was. Na een verbouwing die de komende maanden gaat plaatsvinden zal de winkel annex koffiebar van Dongense Dingen/Brabantse Dingen, samen met dongen.nieuws.nl vanaf 1 september 2022 hier te vinden zijn.

Hoek Hoge Ham-Gasthuisstraat

Op deze hoek is in de loop der jaren aardig wat veranderd. Wat opvalt is het fraaie gebouw op de plek waar je nu de Mgr. Poelsstraat in rijdt. Dit gebouw heeft plaats moeten maken voor deze doorsteek. Ook de bocht naar de Hoge Ham is rigoureus aangepakt.

Hoek Korte Sint Josephstraat- Tramstraat (nu: Looiersplein)

Hoek Hoge Ham/Geer
Een kijkje op de hoek Hoe Ham/Geer Op de oude foto zien we nog het huis dat plaats moest maken voor een ruimere doorgang naar de Geer. In de voormalige apotheek worden nu diverse appartementen gevestigd. ook verder in de Hoge Ham zien we op de oude foto panden die de tand des tijds niet overleefd hebben.

Den Hespel

De website dongen.nieuws.nl was slechts enkele dagen oud toen ‘Den Hespel’ op 7 april 2010 volledig afbandde. Het monumentale pand dat stamt uit +/- 1655 moest geheel als verloren worden beschouwd. Enkele jaren later werd den Hespel herbouwd met oog voor de oorspronkelijke vormen. Heden ten dage is Den Hespel weer een drukbezocht restaurant met groot terras.

Gerardus Majellastraat

In de Gerardus Majellastraat vind je Kapsalon Vereggen op nummer 27. Vroeger was daar de Kruindenierswinkel van Kees en Gonda Haast

Lage Ham (kruising met Noorderlaan)

Links zien we het pand Lage Ham 34, gezien vanaf de Noorderlaan. Inmiddels bevindt zich op deze plaats een rotonde, die de nieuwe wijk De Beljaart ontsluit

Muziekhandel Nollen

Muziekhandel Nollen was één van de vele bekende winkels in de Tramstraat in de tweede helft van de vorige eeuw.

Tandarts Sicking

Noem de naam Sicking en bij vele oudere Dongenaren komt spontaan een trauma naar boven. Tandarts Louis Sicking werd gevreesd vanwege de niet al te subtiele manier waarop hij met zijn patiënten en met name hun gebitten omging. Een tand trekken was voor Sicking dagelijks werk. In zijn vrije tijd was Sicking een fervent goochelaar. Na zijn praktijk in Dongen, verhuisde hij naar Baarle-Nassau, alwaar door hem in 1983 een goochelmuseum werd ingericht, bestaande uit goochelattributen en een bibliotheek. Het pand op de foto moest plaats maken voor het Looiersplein.

De melkbabriek

Op deze foto’s zien we de De Coöperatieve stoomzuivelfabriek Dongen en de appartementen die ervoor in de plaats zijn gekomen

In onderstaande film zien we beelden van De Coöperatieve stoomzuivelfabriek Dongen anno 1973 opgericht in 1889 (kleurenfilm opgenomen door Ben Lugtenberg)

In het Nieuwsblad van het Zuiden van18-04-1941 werd aandacht besteed aan de opening van de ‘melkfabriek’

 

Sint Josephkerk

 

Op deze foto zien we de voormalige Sint Josephkerk, die in 2009 werd gesloopt

De Sint Josephkerk werd gebouwd onder architectuur van Hubert van Groenendael en werd ingewijd op 30 september 1907. De naam van de patroonheilige toont aan dat Dongen een plaats was waar veel industriearbeiders woonden. De kerk was een driebeukige kruisbasiliek met een vijfzijdig afgesloten koor. In 1958 werd de kerk nog uitgebreid met twee traveeën en een nieuwe ingangspartij in de stijl van de Delftse School.

Het dalend kerkbezoek maakte dat de kerk in 2003 aan de eredienst werd onttrokken. De stichting Sint Joseph Blijft ijverde fel voor het behoud van het gebouw. Dit mocht niet baten. In 2009 werd de kerk gesloopt. Alvorens de sloop begon werd de spits van de vieringtoren van het gebouw getakeld. Deze heeft een plekje gekregen tegenover de plaats waar de kerk stond. Op de plaats van de kerk zijn inmiddels woningen gebouwd.

Café Krasnapolsky

 

Op deze foto zien kijken we naar de hoek van het huidige Looiersplein. Vroeger stond daar het bekende Café Krasnapolsky.

Uit het boek: kroegentocht Dongen

Het pand op de hoek van de Tramstraat en de Hoge Ham  werd gebouwd rond 1900. De eerste die hier een koffiehuis begon was C. van Pelt. Het was een centraal punt in Dongen zo naast het nieuwe tramstation. Het station was er gekomen toen in 1904 de tramrails ook naar Tilburg werden doorgetrokken. Het café fungeerde ook als wachtplaats voor de tramreizigers en deed dienst als fietsenstalling. Als er passagiers zaten te wachten in het café werd een rode vlag uitgehangen. In 1916 veranderde het koffiehuis van eigenaar toen C.B. Wouters-Mols het pand ging huren en het café overnam. Toen hij op 74-jarige leeftijd stopte, was hij hier 24 jaar kastelein geweest. Het pand was eigendom van de heer Oomens, een R.K. priester.



 

Reacties

Cookieinstellingen