Weer zorgen in raad over huisvesting basisscholen

Foto:

De huisvesting van de Dongense basisscholen begint zo langzamerhand op een soap te lijken en dan een hele slechte nog wel. Gisteren werd daar in de raadsvergadering weer een pijnlijke episode aan toegevoegd.

De sluiting van de Noorderpoort, de ‘overbevolking’ van de Heilig Hartschool , zorgen over de stijgende bouwkosten, de voorgenomen verplaatsing van leerlingen van Heilig Hart naar de Vlinderboom die inmiddes weer teruggedraaid is, en als klapper op de vuurpijl het bericht dat Angela Horsten, de directeur-bestuurder van schoolbestuur Initia, per 1 september vertrekt. De raad werd er allemaal niet vrolijk van, ook al ligt de oorzaak van een groot deel van de blunders bij Initia, die met name op het gebied van communicatie naar de ouders en politiek toe flinke steken heeft laten vallen.

Door: Bernadette Klerx

Behalve verbijstering over de rollercoaster aan blunders, maakte de raad zich vooral zorgen over de toekomst en voortgang van deze omvangrijke huisvestingsklus en de stijgende bouwkosten.

‘Bezemkast’ als lokaal
D66-raadslid Gitta Camfferman had er geen goed woord voor over. ‘Deze gebeurtenissen geven precies aan hoe ad hoc de huisvesting georganiseerd is. De verplaatsing van leerlingen van Heilig Hart naar de Vlinderboom is nu van tafel, maar in plaats daarvan wordt een soort bezemkast bij Heilig Hart omgevormd tot lokaal. Bij Heilig Hart hangen ze met de benen buiten, terwijl de Noorderpoort leeg staat. Wij gaan als gemeente dan misschien niet over het onderwijs maar wel over de huisvesting en de kwaliteit. Passen alle leerlingen van Heilig Hart straks’wel in het nieuwe IKC de Beljaart en wat gaan we doen met ruimtes die als klaslokaal gebruikt worden maar die daar niet voor bedoeld zijn,vroeg het raadslid zich af.

Onthutsend
Ook bij het CDA voerde bezorgdheid de boventoon. ‘Het aannamebeleid van Initia heeft gefaald’, stelde fractievoorzitter Stijn Sips vast, die daarom meteen wilde weten of de gemernte niet in kan grijpen als een school te vol wordt. ‘Wellicht is de leegstaande Noorderpoort een optie om tijdelijk leerlingen in te huisvesten?, stelde hij voor. En OVD-raadslid Jan Kennekens sprak over een ‘onthutsende situatie’. ‘Goede communicatie van Initia had hier veel ellende en onrust kunnen voorkomen’.

Stijgende bouwkosten
Bij alle fracties leefden bovendien grote zorgen over de stijgende bouwkosten. Hoe houdt het College de vinger aan de pols,’ was de grote vraag. Wethouder Denise Kunst deelde de zorgen, maar moest nogmaals benadrukken dat in veel gevallen het schoolbestuur, in dit geval Initia, bepaalt welke keuzes gemaakt worden. Zo heeft Initia onlangs besloten dat de ’verhuizing’ van een paar groepen naar de Vlinderboom toch niet doorgaat. ‘Ook wij zijn geschrokken van de sluiting van de Noorderpoort en de aanvankelijke ‘verhuizing’ van groepen leerlingen naar de Vlinderboom. Op zich is net nu natuurlijk prettig dat deze leerlingen nu op de Heilig Hart kunnen blijven, ook al is dat dan niet onder optimale omstandigheden. Maar als gemeente willen wij graag meedenken met de scholen hierover’.

Aantal leerlingen
En over de toekomst van het nieuwe IKC De Beljaart, waar de Heilig Hart in gevestigd wordt: ‘Met Heilig Hart hebben wij afspraken gemaakt over het maximale aantal leerlingen die in het IKC kunnen. Die aantallen komen ongeveer overeen met het aantal leerlingen dat nu op Heilig Hart zit of daar aangemeld wordt. Er is een kleine overschrijding van ongeveer 10 à 15 leerlingen, maar het blijft binnen de perken.’

Bouwkosten: vinger aan de pols
De stijging van de bouwkosten blijft continue onder de aandacht van het College, beloofde de wethouder. ‘Ik kan echt nu niet zeggen hoe dat gaat lopen, maar op dit moment gaat het nog goed. We houden de vinger aan de pols door regelmatig te kijken voor welke prijzen dergelijke projecten gegund worden. En we zullen u meteen informeren als de prijzen gaan stijgen.‘

Noorderpoort open houden is te duur
De Noorderpoort tijdelijk open houden om leerlingen van ‘overbevolkte’ scholen op te vangen was voor de wethouder geen optie. ‘Als de Noorderpoort gesloten wordt, is het geen school meer en valt het pand terug aan de gemeente. Open houden is geen optie want dan loop ik tegen enorm hoge kosten aan. Dan moeten we voor een paar groepen een heel gebouw open houden, terwijl op andere scholen klaslokalen leeg staan. Als u dat echt wilt, moet u dat maar zeggen, maar dan moet u ook aangeven waar we dan het geld vandaan moeten halen.’

 

Reacties

Cookieinstellingen