Oekraïense vluchtelingen verhuizen van Volckaert naar GGZ en Dongen-Vaart

Foto: Pixabay License/ neelam279

De Oekraïense vluchtelingen die nu nog in De Volckaert zijn gehuisvest, worden verplaatst naar Dongen-Vaart en de locatie GGZ aan de Heuvelstraat.

In Dongen-Vaart zijn maximaal 10 plaatsen beschikbaar en bij GGZ maximaal 30 plaatsen. Daarnaast blijven het voormalige broederhuis Glorieux aan de Triangellaan en een groepswoning van Casade aan de Bergmolenstraat beschikbaar als opvanglocatie voor gevluchte Oekraïeners. Dat heeft het College deze week besloten.
Ze heeft ook besloten dat Dongen het aantal opvangplaatsen begrenst op maximaal 80; dat is het aantal plaatsen dat de gemeente moet bieden, de zogenaamde taakstelling. Het Rijk draagt alle regio’s in Nederland op om te zorgen voor een bepaald aantal opvangplaatsen en die regio’s verdelen dan onderling het aantal plaatsen per gemeente. Voor Dongen kwam dat dus uit op 80 en die taakstelling is al bijna gehaald.

Door: Bernadette Klerx

In het voormalige Broederhuis wonen al enkele maanden arbeidsmigranten. Sinds het uitbreken van de oorlog wordt een deel van dit gebouw echter voor vluchtelingen uit het oorlogsgebied gereserveerd. Omdat de arbeidsmigranten en vluchtelingen verschillende samenstellingen en leefritmes hebben, is besloten om de kamers voor de vluchtelingen te concentreren aan de voorkant van het gebouw aan de Triangellaan. Zij hebben ook een eigen in- en uitgang aan de Triangellaan. Op deze manier lukt het volgens het College goed om het samenwonen van arbeidsmigranten en vluchtelinge soepel te laten verlopen. Het Broederhuis biedt plaats aan 40 vluchtelingen; in de groepswoning aan de Bergmolenstraat kunnen 10 mensen opgevangen worden.

Opvang en begeleiding: rustig en gemoedelijk
De opvang en begeleiding is sinds het begin van de crisis steeds verder uitgewerkt. Zo verwelkomt t de gemeente de vluchtelingen persoonlijk bij hun woonlocatie om ze op hun gemak te stellen en te vertellen wat ze van de gemeente kunnen verwachten. Vluchtelingenwerk neemt het daarna over en gaat aan de slag met de begeleiding. Ze helpen de vluchtelingen bijvoorbeeld bij de kennismaking met de leefomgeving, het faciliteren van de toegang tot gezondheidszorg, inschrijving voor onderwijs, en aanmelding en inschrijving bij gemeentelijke instanties.

Kinderen van vluchtelingen worden op de basisscholen opgevangen en begeleid en vrijwilligers van Taal Centraal geven taalles aan de vluchtelingen die dat willen. Volgens een informatiebrief aan de raad wordt hiervan goed gebruik van gemaakt. Verder krijgen ze hulp bij de aanmelding van zorgvragen en voor wie dat wil, wordt gekeken naar mogelijkheden om aan het werk te gaan.

Ook Dongense ondernemers laten zich van hun beste kant zien en stellen goederen beschikbaar. ‘De opvang van vluchtelingen in de gemeente Dongen verloopt rustig en gemoedelijk. Er zijn geen incidenten te melden, ’ kan het College in de laatste informatiebrief dan ook tevreden melden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen