D66 bezorgd over nieuw systeem voor huurverhoging Casade

Foto: Pixabay License/ mastersenaiper

Het College kan zich wel vinden in de nieuwe werkwijze die Casade gaat toepassen voor huurverhoging. Ze gaat dan ook geen actie ondernemen om Casade op andere gedachten te brengen.

Dat antwoordde wethouder Kees de Jong op vragen van D66–raadslid Ulas Köse. Die maakte zich aardig wat zorgen over het nieuwe systeem. Casade gaat met ingang van 1 juli de huren voor alle woningen met hetzelfde percentage verhogen. In voorgaande jaren hanteerde Casade juist verschillende percentages: geen huur verhoging, een gemiddelde verhoging of een bovengemiddelde verhoging. Dat was afhankelijk van de huurprijs die de huurder betaalde en de ‘streefhuur’. Dat is de huurprijs die Casade passend vindt voor een woning.

Door: Bernadette Klerx

Maar dat systeem gooit Casade nu overboord. Alle huurders gaan hetzelfde percentage huurverhoging betalen. Casade vindt dat ‘duidelijker voor iedereen’. Voor D66-raadslid Ulas Köse was dat echter niet zo vanzelfsprekend. ‘Voor sommige huurders betekent dit dat zij na lange tijd weer een huurverhoging krijgen. D66 maakt zich zorgen om deze signalen, zeker omdat op dit moment al veel mensen financiële problemen hebben door de stijgende energieprijzen en de inflatie.’

De alarmbellen waren bij het raadslid nog meer gaan rinkelen door berichten van de politieke partij Sociaal Lokaal uit Waalwijk (waar Casade ook woningen heeft). Hun meldpunt zou dagelijks overspoeld worden met bezorgde huurders. ‘En ook de huurdersbelangenvereniging heeft zich negatief uitgesproken over de nieuwe werkwijze’, voegde Köse daar nog aan toe. Hij wilde van de wethouder dan ook weten of er signalen zijn dat in Dongen veel huurders van Casade door de huurverhoging in de financiële problemen komen en of het College bereid is Casade op te roepen om af te zien van dit nieuwe systeem.

Maar volgens wethouder Kees de Jong loopt het in Dongen nog niet zo’n vaart. ‘Casade heeft ons geïnformeerd over deze nieuwe systematiek, maar er hebben ons nog geen signalen bereikt dat huurders daardoor in de financiële problemen komen. Bovendien wordt een deel van de huurverhoging weer gecompenseerd door een hogere huurtoeslag. Wij gaan Casade niet vragen om af te zien van dit beleid, want wij kunnen ons wel vinden in de motivatie voor deze nieuwe werkwijze.’

Reacties

Cookieinstellingen