Lokale energie-inkoop voor gemeente nu eenvoudiger, goedkoper én 100% duurzaam

Foto: Pixabay License/Seagul

Nederlandse gemeenten kunnen voortaan rechtstreeks hun energie inkopen op de energiemarkt. Het om | nieuwe energie collectief, waar Energie Dongen | om eigenaar van is, is de eerste coöperatieve energieleverancier die dit faciliteert en gemeenten meer keuzevrijheid geeft bij hun energie-inkoop. Daarmee wordt het voor gemeenten een stuk gemakkelijker om te kiezen voor 100% duurzame energie die in de eigen gemeente wordt opgewekt.

De meeste gemeenten in Nederland kopen hun energie nog steeds in op een traditionele manier via Europese Aanbestedingen en meerjarige contracten. Maar hoe groen is die energie eigenlijk en waar wordt deze opgewekt?

Het om | nieuwe energie collectief werkt daarom samen met ENTRNCE, zodat gemeenten via dit platform eigenhandig hun energie kunnen inkopen. ENTRNCE verbindt centrale én lokale groene energiemarkten met elkaar, waardoor gemeenten hun energie direct kunnen inkopen van lokale, duurzame energieprojecten op de energiehandelsbeurs EPEX/APX. Gemeenten worden ontzorgt door om | nieuwe energie bij de gehele stroominkoop, facturatie en risicobeheersing.

Overstappen op coöperatieve, duurzame energie uit de eigen gemeente
Dit nieuwe model van stroominkoop is hard nodig. WISE lanceerde in 2020 de campagne ‘Gemeentes op Groen’ om de overstap naar écht groene stroom te stimuleren. Uit onderzoek tussen 2016 en 2020 bleek namelijk dat maar 30 van de 282 onderzochte gemeentes in hun aanbesteding expliciet vroegen om écht groene stroom. Dat terwijl er door gemeentes juist is afgesproken om vanaf 2015 groene energie in te kopen.

De aanbestedingsregels maken het de gemeente vaak lastig, maar met dit nieuwe model is het eindelijk eenvoudig om wel op duurzaam in te zetten. Gemeenten zijn grootverbruikers van stroom en nemen bij hun keuze voor écht duurzame energie een voorbeeldfunctie in voor huishoudens en bedrijven in hun regio. Door energie in te kopen bij de projecten van bijvoorbeeld Energie Dongen | om, draagt een gemeente bij aan de RES-opgave om lokaal te vergroenen en het draagvlak voor duurzame projecten te vergroten. Gemeenten kunnen daarmee hun lokale non-profit energiecoöperaties ondersteunen bij hun groei, zodat zij meer duurzame energie kunnen ontwikkelen voor de eigen regio.

Directeur van om | nieuwe energie, André Dippell, over deze nieuwe propositie: “Dit is een eenvoudige manier voor gemeentes om hun energie lokaal in te kopen en wij zijn natuurlijk trots dat wij deze propositie samen met ENTRNCE als eerste (coöperatieve) energieleverancier kunnen aanbieden. Gemeenten hebben een voorbeeldfunctie en spelen een belangrijke rol binnen de energietransitie. Door via onze lokale energiecoöperaties zelf hun energie in te kopen, hebben ze volledige controle over de prijs en de lokale energiebronnen. Zo blijft de winst in de eigen regio en worden gemeenten minder afhankelijk van grote leveranciers. En wij ontzorgen ze daar natuurlijk volledig bij.”

Meer flexibiliteit en autonomie
De energie wordt rechtstreeks ingekocht op de EPEX-handelsbeurs, via online energiehandelsplatform ENTRNCE waar particulieren, organisaties en bedrijven hun zelf opgewekte energie kunnen verkopen en hun energie inkopen. Hierdoor is men onafhankelijk van derden en creëert men meer flexibiliteit t.a.v. eigen elektriciteitsopwekking (PV), opslag en energiebesparing.

Ook is er een betere afstemming tussen vraag en aanbod. Via het platform heeft men inzicht in de energietransacties per uur en de duurzame in- en verkopen per maand en per jaar. De duurzame energiebronnen zijn hiermee eenvoudig traceerbaar.

Door deze manier van energie-inkoop wordt het hele inkoopproces vereenvoudigd en is het voor gemeenten niet langer nodig om aan te besteden en (vaak) langdurige complexe energiecontracten aan te gaan. Zij bepalen zelf per maand hoe lang en bij wie zij hun energie inkopen. Over het algemeen zijn de prijzen op de EPEX-spotmarkt 10-15% goedkoper dan de prijzen op de lange termijnmarkt. Daarnaast is het terugleveren van eigen groene energie productie via ENTRNCE extreem interessant geworden vanwege de relatief hoge EPEX-prijzen op dit moment.

Voor iedere gemeente geldt dat er in ieder geval een deel van het energieverbruik uit de aanbesteding gehaald kan worden. Via om | nieuwe energie kan dit ontbrekende stuk worden aangevuld met energie uit lokale bronnen van bijvoorbeeld Energie Dongen | om

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen