66 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in Dongen

Foto: Pixabay License/Michael_Fotofeund

Op dit moment zijn er 64 vluchtelingen in de gemeente Dongen opgevangen in de door de gemeente georganiseerde opvanglocaties. Hierbij zitten in totaal 18 kinderen onder de 18 jaar. Er zijn momenteel twee Oekraïense vluchtelingen bekend die verblijven bij particulieren in Dongen.

Huisvesting
De huisvesting vindt plaats bij de locatie Dongepark van Mijzo, in Glorieux en in een groepswoning van Casade. De plekken in deze locaties zijn grotendeels bezet. Op dit moment voldoet de gemeente nagenoeg aan de taakstelling.

Opvang en begeleiding
De opvang en begeleiding is de afgelopen periode verder uitgewerkt. De vluchtelingen worden door een medewerker van de gemeente persoonlijk ontvangen bij hun woonlocatie om ze verwelkomen, op hun gemak te stellen en te vertellen wat ze van de gemeente Dongen kunnen verwachten. Na deze persoonlijke verwelkoming gaat Vluchtelingen Werk aan de slag om de begeleiding te starten. Zij worden vervolgens het aanspreekpunt voor de vluchtelingen.

VluchtelingenWerk
Met VluchtelingenWerk worden nadere afspraken gemaakt over de begeleiding die VluchtelingenWerk kan bieden. VluchtelingenWerk is gevraagd om een rol te vervullen bij bijvoorbeeld kennismaking met de leefomgeving, het faciliteren van de toegang tot gezondheidszorg, inschrijving voor onderwijs, doorverwijzing naar participatieactiviteiten (sociaal, cultureel en recreationeel), begeleiding en doorverwijzing naar (vrijwilligers)werk en aanmelding en inschrijving bij (gemeentelijke) instanties.

Leefgeld
Per 18 mei kunnen Oekraïense vluchtelingen leefgeld aanvragen. Oekraïense vluchtelingen maken aanspraak op een financiële toelage. De Regeling opvang ontheemden Oekraïne, vastgesteld door de minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie bepaalt dat de door de ontheemde te ontvangen financiële toelage bestaat uit een bedrag ten behoeve van voedsel en een bedrag ten behoeve van kleding en andere persoonlijke uitgaven. De hoogte van het bedrag ten behoeve van voedsel in een opvangvoorziening waarin de ontheemden volledig zelf het eigen eten verzorgen, bedraagt per persoon € 205,– per maand. De hoogte van het bedrag voor kleding en andere persoonlijke uitgaven bedraagt per persoon € 55,– per maand.

De door de ontheemde in particuliere opvangvoorzieningen te ontvangen financiële toelage, omvat ook een wooncomponent. De hoogte van de wooncomponent bedraagt per volwassene € 215,– per maand en per minderjarige € 55,– per maand. De financiële toelage kan worden aangevraagd via de website van de gemeente Dongen. Tot vandaag (25 mei) heeft de gemeente 24 aanvragen ontvangen.

Onderwijs en kinderopvang
Afgelopen maandag zijn zeven kinderen gestart op basisschool Westerkim. Leerlingen die in aanmerking komen voor het voortgezet onderwijs worden daar momenteel bij begeleid. Er zijn tot op heden nog geen kinderen gestart bij de kinderopvang.

Taalonderwijs
Vanuit Taal Centraal (onderdeel opdracht ContourdeTwern) wordt er door gemotiveerde vrijwilligers in Dongen taalles verzorgd aan de daarin geïnteresseerde Oekraïense vluchtelingen. Hier wordt goed gebruik van gemaakt. Daarnaast volgt een aantal vluchtelingen NT2 Nederlandse les bij MST in Tilburg, hier is groeiende animo voor.

Sport en bewegen
Sportaanbieders hebben nog geen aanmeldingen binnengekregen. Via communicatiemiddelen op de opvanglocaties wordt het aanbod extra onder de aandacht gebracht.

Gezondheid
Op dit moment worden afspraken gemaakt met huisartsen, GGD en verloskundigen over de inzet van zorgvragen bij vluchtelingen.

Werk
DongenWerkt! heeft op 19 mei jl. bij opvanglocatie Glorieux een spreekuur gehouden. Meerdere vluchtelingen hebben informatie gekregen over werkmogelijkheden. Er zijn zo’n 30 vluchtelingen naar dit spreekuur gekomen. Met velen is een persoonlijk gesprek gehouden om de mogelijkheden tot werk te bekijken. Er wordt nu hard gezocht om de juiste matches te maken. Veel vluchtelingen hebben een erg specifieke baan gehad in het thuisland, denk hierbij aan tandarts, directeur van een bank etc. dit maakt het lastig om in Nederland soortgelijk werk te vinden. Vele banen zijn te vinden in de horeca (keuken), tuinbouw, logistiek en de productie, omdat hier de taal minder van belang is.

Veiligheid
De opvang van vluchtelingen in de gemeente Dongen verloopt rustig en gemoedelijk. Er zijn geen incidenten te melden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen