Jan en Tonnie Hultermans-Claassen 60 jaar getrouwd

Foto: Pix4Profs/Johan Wouters

Afgelopen maandag was burgemeester Marina Starmans op felicitatiebezoek bij Jan en Tonnie Hultermans-Claassen. Zij vierden hun diamanten huwelijksdag.

Jan Hultermans werd geboren op 4 augustus 1934 in Dongen-Vaart, Tonnie Claassen op 3 november 1939 in Klein-Dongen. Jan komt uit een gezin met 6 kinderen en Tonnie uit een gezin met 7 kinderen. Beide gezinnen waren werkzaam in de agrarische sector wat dus betekende hard werken van kinds af aan.

Jan volgde de Middelbare fruit vakschool in Breda  en daarna opleidingen in de Veehouderij. Tonnie heeft de huishoudschool niet mogen afmaken in verband met de thuissituatie. wel volgde ze nog naailessen. Beide waren lid van de jonge Boeren en Boerinnen Bond. Via deze Bond werden er veel activiteiten georganiseerd. De sportwedstrijden waren belangrijk met gymnastische en ritmische oefeningen. Jan en Tonnie hebben samen een cursus gevolgd voor sportinstructor/trice. Jan was ook
een zeer goede 1500 mtr hardloper, die veel eremetaal won. Hij was een diesel.

Jan was tevens was lid van de vrijwillige Brandweer van Klein-Dongen-Vaart. Dinsdagavond was de oefenavond. Beide ouders waren lid van de toneelgroep. Jan en Tonnie kenden elkaar al jaren maar tijdens het toneel sloeg de vonk over. Ook is het even uit geweest omdat Jan niet wilde spelen met Tonnie, toen zij zijn moeder moest spelen in een toneelstuk. Na dat toneelstuk is het gelukkig toch weer goed gekomen.

Na hun trouwen zijn Jan en Tonnie gaan wonen op de ouderlijke boerderij van Jan in Dongen-Vaart. Ze begonnen met fruitteelt en akkerbouw. Maar na een mislukte oogst schakelden ze in 1965 over op melkvee en vleesvarkens. Jan zorgde voor het melkvee en Tonnie voor de varkens. Er werden 4 kinderen geboren, 2 jongens en 2 meisjes. 1 dochter helaas op 47 jarige leeftijd overleden.

Op hun boerderij was ondanks hun drukke bestaan met de dieren(koeien, varkens, hobby kippen, eenden, konijnen, marmoten, hond, poezen en een pony) altijd iedereen welkom. Ze kregen veel neven te logeren. Vaak kwamen de kinderen uit de buurt spelen bij het gezin. Jan liet als het vroor een stuk weiland onderlopen om te kunnen schaatsen. Ook hadden ze hun eigen moes- en fruit tuin. Vele uren werden er in doorgebracht. Niet alleen om te werken maar ook om te smullen.

 

Jan en Tonnie zijn altijd actief geweest in het verenigings-/bedrijfsleven: Jan was bestuurslid/secretaris van het Veefonds, de Agnesschool,  deRabobank, toneelsclub DIO. Hij heeft hiervoor in 2011 een Koninklijke onderscheiding ontvangen waar hij stiekem toch wel trots op is. Tonnie was actief voor de Hubertuskerk en het zangkoor. Vele solo’s heeft zij gezongen. Ze was tevens secretaresse van de KVO kring Breda. Beiden waren medeoprichters van Carnavalsvereniging t’Boveneind en waren fanatieke deelnemers aan de zeskamp Klein-Dongen-Vaart.

In de zomer ging het hele gezin naar de Ijzeren Man in Vught om fijn te zwemmen. Tonnie had daar een vaste schaduwboom. Op vakantie gingen ze toen de kinderen oud genoeg waren om het werk op de boerderij te kunnen doen. Eerst met de auto naar Luxemburg en later naar de Moezel. Het plaatsje Ernst bij wijnboer Franz Josepf was jarenlang hun vakantie thuis. Toen kwamen de vele busreizen naar Polen, Portugal, Griekenland, Spanje, Frankrijk (oa Lourdes) en Tsjechië. Als de kinder na afloop vroegen hoe het was geweest, was het eerste wat ze zeiden: “Wij hebben toch veel gelachen”.

Na de verhuizing naar Dongen kregen ze meer tijd voor andere hobbies. Voor Jan waren dat: hardlopen bij Atledo, wandelen, fietsen, tuinieren, bridge, toneelspelen en lezen. Voor Tonnie: puzzelen, zowel legpuzzels  als woordpuzels, bridge, toneelspelen en fietsen. Vele fietsvakanties hebben ze ondernomen vaak in combinatie met bridgen. Beiden kijken ook heel graag naar sport op de tv. Schaatsen, voetbal, atletiek, tennis, wielrennen. Tonnie vindt vooral ook spelletjes op de tv geweldig. Tijdens de Coronaperiode zijn ze elke dag 7 potjes Rummikub gaan doen en nu nog. Ook bridge spelen is een belangrijke factor in hun dagelijks leven.

Foto’s: Pix4Profs/Johan Wouters

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen