Leerlingen J.J. Anspachschool stellen vragen in Tweede Kamer

Foto:

Leerlingen van groep 7 van de J.J. Anspachschool waren dinsdag te gast in de Tweede Kamer, waar zij tijdens het jaarlijkse Kindervragenuur een vraag stelden aan minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Vele scholen stuurden een vraag in waarna Tweede Kamerleden Caroline van der Plas (BBB) en Daan de Neef (VVD) deze boordeelden en er de beste vijf uitpikten. De scholen die deze vragen hadden ingezonden werden uitgenodigd in de plenaire zaal om deze ‘live’ te komen stellen aan de betreffende bewindspersonen. In de ochtend bereidden de vragenstellers zich voor op het Kindervragenuur.

Namens de J.J.Anspachschool stelde Isa Schipper een vraag aan minister Robbert Dijkgraaf: “Kun je naar de universiteit als je in armoede leeft?”. De minister nam de tijd om deze , en de vervolgvragen, te beantwoorden. Bekijk het hele kindervragenuur van 17 mei hieronder. De vraag van de J.J. Anspachschool  is te zien vanaf 0:46:30

De kinderen van de verschillende basisscholen voelden de politici aan de tand over onderwerpen die hen bezig houden. De Nederlandse democratie, dierenwelzijn, landbouw, milieu en onderwijs kwamen aan bod. Uit alle inzendingen werden vijf vragen geselecteerd. Dit jaar viel de keuze op de volgende scholen en vragen:

Basisschool De Borne uit Tilburg aan minister-president Mark Rutte:
Is het mogelijk dat kinderen uit groep 7 en 8 maandelijks vanuit een kinderkabinet ideeën voorleggen aan de regering, zodat de regering weet wat er bij kinderen speelt?

Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool uit Urk aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat:
Wat wordt er gedaan tegen de stijging van het water?

Basisschool de Kronkelaar uit Wagenborgen aan staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie:
Waarom hebben dierenambulances – net als politie, brandweer en gewone ambulances – geen voorrang?

Eben-Haëzerschool uit Genemuiden aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:
Wat gaat er de komende jaren veranderen in de landbouw?

J.J. Anspachschool uit Dongen aan minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap:
Kun je naar de universiteit als je in armoede leeft?

Traditie
Op 20 november 2018 vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Hij wilde dat Nederlandse jongeren door middel van een Tweede Kamer-take-over vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet.

De eerste twee edities waren een groot succes, waarbij er veel inzendingen binnen kwamen. Vorig jaar kon het Kindervragenuur in verband met de geldende coronamaatregelen niet doorgaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen