Leerlingen basisschool Sint Jan zijn Eurowijs!

Foto:

Afgelopen donderdag, 12 mei, stond Eurowijs een uur lang centraal op basisschool Sint Jan. Van groep 1 t/m 8 hebben we het over geld gehad. Onze kinderen hoeven niet allemaal topbeleggers of bankiers te worden. Maar om leren gaan met geld hebben alle leerlingen de rest van hun leven profijt van.
Daarom heeft Sint Jan hier aandacht aan besteed.

In alle groepen zijn we aan de slag gegaan met Eurowijs. Voor ieder kind was er een placemat en een werkboekje met allerlei opdrachten over geld. In groep 1/2 zijn ze aan de slag gegaan met spelenderwijs met geld omgaan. Winkeltje spelen, munten tellen en hoe ziet geld eruit? In groep 3 ging het over sparen, uitgeven en pinnen. Aan het eind konden zij zelfs hun eigen bankbiljet ontwerpen! Hoe cool is dat!

Met geld wordt veel gesjoemeld in de wereld. In groep 4 leerden ze hoe ze kunnen controleren of een bankbiljet echt of nep is. Daarnaast leerden ze over pinnen en hoe ze euro’s moeten noteren. In Nederland zijn wij niet de enigen die met de euro betalen. In groep 5 weten ze nu welke andere Europese landen ook met de euro betalen. Ook een stukje pinnen kwam aan bod.

In groep 6 ging het over de geschiedenis van geld. Vroeger handelden we met spullen, toen kregen we schelpen en zout om mee te betalen. Vervolgens werd het goud en gouden munten, de gulden en in 2002 kwamen de euro’s. Daarnaast leerden de kinderen waarom er ribbeltjes aan de zijkant zitten van een geldstuk. Dit is voor blinde en slechtziende mensen, ze voelen hoeveel een muntstuk waard is.

Het sparen voor een doel, hoelang duurt zoiets eigenlijk? En hoe kan ik dit versnellen? Groep 7 ging daarmee aan de bak. Daarnaast leerden ze over de invloed van reclames en rekenden ze verschillende kortingen uit. Groep 8 had een lastige taak. Zij gingen met valuta aan de slag. Daarnaast kwamen ze erachter of ze een spaarder of een uitgever zijn.

Als aandenken aan dit geldrekenuurtje kregen alle kinderen de placemat en het werkboekje mee naar huis. Daarnaast een 100 eurobiljet met zaadjes om thuis te gaan planten. Al met al een leerzame, leuke activiteit voor alle leerlingen van basisschool Sint Jan!

Reacties

Cookieinstellingen