Hoe werkt factoring?

Foto: Pix4free

Veel mensen horen deze term vaak en vragen zich af wat factoring is. Factoring is een vorm van factuurfinanciering waarbij u sommige of al uw uitstaande facturen aan een derde partij “verkoopt” om uw cashflow en de stabiliteit van uw inkomsten te verbeteren.

Een factoringbedrijf betaalt u het grootste deel van het gefactureerde bedrag meteen uit en int vervolgens de betaling rechtstreeks bij uw klanten. In dit artikel bespreken we de positieve en negatieve kanten van factoring. Factoring van facturen is ook bekend als debiteurenfactoring of schuldfactoring.

Wat is factoring en hoe werkt het?
Factuurfactoring is het proces waarbij een deel of het geheel van uw debiteuren aan een derde partij wordt verkocht. Het werkt als volgt:

  1. U levert artikelen of diensten aan uw consumenten op een standaardmanier.
  2. U brengt uw klanten kosten in rekening voor de artikelen of diensten die u levert.
  3. U “verkoopt” de achterstallige facturen aan een factoringmaatschappij. Nadat is vastgesteld dat de facturen authentiek zijn, betaalt de factoringmaatschappij u het grootste deel van het gefactureerde bedrag onmiddellijk uit, vaak tot 80-90% van de waarde.
  4. Uw consumenten betalen rechtstreeks aan de factoringmaatschappij. Indien nodig, gaat de factoringmaatschappij over tot betaling van de factuur.
  5. Zodra zij volledig zijn betaald, geeft de factoringmaatschappij u het saldo van de factuur minus hun vergoeding.

Wanneer moet uw bedrijf factoring overwegen?
Wanneer uw onderneming veel achterstallige facturen heeft en uw cashflow te wensen overlaat, kunt u factoring overwegen, wat u kan afnemen bij factoringmaatschappij The Blue Factor. Stel dat uw bedrijf verkoopt volgens een betalingsschema van 30 dagen. De meerderheid van uw crediteuren zal binnen 30 dagen betalen – sommigen zullen moeten worden achtervolgd, terwijl anderen de limiet zullen overschrijden en meer voortdurende inspanning van uw kant nodig zullen hebben. U kunt dat stuk inkomsten van 30 dagen niet gebruiken, ook al vertegenwoordigt deze inkomsten het grootste deel van uw potentiĆ«le cashflow. Met factoring kunt u dat geld, of ten minste een deel ervan, vrijwel onmiddellijk vrijmaken. U kunt dat geld gebruiken voor een van de volgende zaken:

  • De uitgaven op korte termijn worden overbrugd
  • Een lening terugbetalen
  • Gebruik seizoensgebonden zakelijke kansen in uw voordeel.
  • Als alternatief, voor elke omstandigheid waar cashflow normaal een beperking zou zijn

Voordelen van factoring

  • Betere en meer voorspelbare cashflow – In plaats van te wachten tot er geld binnenkomt (misschien na lang aandringen van uw kant), kunt u met factoring het merendeel van uw facturen vrijwel onmiddellijk betaald krijgen.
  • Een betere kans voor uw bedrijf om te overleven – Een betere cashflow betekent een betere kans voor uw bedrijf om te overleven
  • Goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen dan een banklening – Factuurfactoring is over het algemeen goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen dan een banklening, waardoor het ideaal is voor kortlopende financieringsbehoeften. Het verlost u ook van de last van het schuldbeheer.
  • Verlaag de overheadkosten van uw bedrijf – factoring brengt weliswaar kosten met zich mee, maar die kunnen lager uitvallen dan de kosten van gespecialiseerd personeel voor kredietcontrole.

De nadelen van factoring

  • Ongeschikt voor ondernemingen met een klein aantal klanten – Factuurfactoring is niet geschikt voor ondernemingen met een klein aantal belangrijke klanten.
  • Hoewel het soms mogelijk is om een klein aantal facturen te factureren (ook wel bekend als selectieve factoring of spot factoring), zullen de meeste factoring providers het merendeel van uw debiteuren willen overnemen. Ze kunnen u ook proberen vast te zetten in een langetermijncontract, van twee jaar of meer.
  • Als uw klanten riskant zijn, kost het u meer – Factoringbedrijven doen hun uiterste best om het risico van te late betaling of niet-betaling van schulden goed in te schatten.
  • Extra kosten als het niet lukt – Als een klant niet betaalt, moet u, tenzij u extra betaalt voor non-resource factoring, mogelijk het geld terugbetalen dat de factoringmaatschappij u al betaald heeft.
  • Kan van invloed zijn op uw klantenrelaties – Wanneer u facturen factureert en de factoringmaatschappij de kredietcontrole verzorgt, geeft u ook een deel van de controle over uw klantenrelaties uit handen. Als het factoringbedrijf de schuld op een koude of opdringerige manier aanhoudt, riskeert u uw klanten van u te vervreemden en toekomstige zaken te verliezen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen