Petra Lepolder verlaat de politiek: ‘Ik neem afscheid met trots en een groot dankjewel’

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Ze had al een lange en indrukwekkende carrière in de lokale politiek achter de rug toen ze in april 2019 naar Dongen kwam om als wethouder aan de slag te gaan. Nu, een kleine drie jaar later, valt voorlopig even het doek voor de politiek: de VVD verloor met de verkiezingen een zetel en een nieuwe termijn als wethouder zat er daarom niet in. Erg jammer, maar zeker geen reden om daar lang over te treuren.

Met trots en dankbaarheid kijkt Petra terug op drie jaar wethouderschap in Dongen en gaat ze enthousiast een nieuwe uitdaging aan als clustermanager Wet Langdurige Zorg bij Mijzo. Daar gaat ze de teammanagers Langdurige Zorg van 7 verpleeghuizen aansturen. ‘Ik ben trots op alles wat ik in die jaren heb kunnen bereiken, en dankbaar voor de fijne samenwerking met alle mensen, bedrijven en organisaties. Vanaf dag één heb ik me hier ongelooflijk thuis en welkom gevoeld’, zegt ze aan de vooravond van haar afscheid als wethouder.

Door: Bernadette Klerx

De klik was er meteen
Petra is al sinds 2002 politiek actief binnen de VVD, eerst 6 jaar als lokaal en regionaal bestuurslid, daarna 6 jaar als raadslid en vervolgens 5,5 jaar als wethouder voor de VVD in Steenbergen. Maar toen stapte haar fractie uit de coalitie in Steenbergen; als wethouder kon ze nog even door totdat er een nieuwe coalitie zou zijn. En toeval of niet, juist in die tijd kwam hier in Dongen een vacature. ‘ Ik zag toen ergens een berichtje voorbijkomen dat in Dongen Rolf Vullings was opgestapt. En ik dacht: laat ik eens een berichtje sturen om te kijken of ik kan helpen. ’ En toen ging het ineens heel snel. ‘Een paar dagen later had ik al een gesprek en het klikte meteen’. De beslissing was dan ook van beide kanten snel genomen en op 18 april 2019 werd ze officieel geïnstalleerd.

Wat was je eerste indruk van Dongen?
De eerste dagen in Dongen waren overweldigend. ‘Ik kende Dongen niet echt, ik wist waar het lag, maar meer ook niet. Maar o.a. via Google kwam ik al veel te weten. En ik voelde me er meteen thuis, al was het in het begin even wennen. Ik had dezelfde functie, die van wethouder, dus dat was voor mij niet zo vreemd. Maar toch blijkt iedere gemeente zo z’n eigen cultuur te hebben. Net even andere benamingen voor dingen of procedures die net even anders lopen dan ik gewend was.’ Maar de allergrootste verandering was toch wel de inhoud van haar portefeuille. ‘Ik was in Steenbergen wethouder Financiën, Ruimtelijke Ordening , Economie, Bedrijfsvoering en Recreatie, en nu kreeg ik het hele sociaal domein onder mijn hoede. Ik kende het sociaal domein wel, want ik had er als wethouder in Steenbergen ook mee te maken gehad, maar dan vooral vanuit financieel perspectief. Hier in Dongen ben ik er ook echt inhoudelijk dieper in gedoken.’

Toekomst van de zorg: het zal echt anders moeten
En juist dat sociaal domein (jeugdzorg, werk en inkomen, participatie en WMO) heeft haar hart gestolen. In haar nieuwe baan bij Mijzo kan ze haar passie daarvoor ook volop kwijt.
In een lastig speelveld en in een moeilijke tijd, dat beseft Petra maar al te goed. ‘Het is een grote uitdaging om voor elkaar te krijgen dat we iedereen straks de juiste en goede zorg kunnen blijven bieden, want het grootste probleem in de toekomst wordt het tekort aan personeel, de handjes aan het bed. Rond 1990 waren er 7 werkenden op 1 niet-werkende , de verwachting is dat dit in 2040 2 werkenden op 1 niet-werkende gaat zijn, ’ zegt ze om de ernst van het probleem aan te duiden. Het zijn cijfers die er niet om liegen en waar je niet omheen kunt. ‘In de toekomst zal de zorg dus echt anders moeten’.

En wat betekent dat anders dan?
‘We zullen af moeten kicken van wat we als vanzelfsprekend zijn gaan zien, we zijn eraan gewend geraakt dat we ergens recht op hebben. Maar juist door het tekort aan personeel zullen we wel anders moeten. Dat kan door nog meer zorgtechnologie in te zetten, nog meer in te zetten op mantelzorg en ondersteuning uit de gemeenschap en we zullen ouderen moeten leren om langer zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Zorgmedewerkers zullen in de toekomst meer moeten gaan coachen; in plaats van zorg uit te voeren moeten zij ouderen gaan leren om dingen langer zelfstandig te doen. ‘

Voor het eerst in 20 jaar komt de politiek even op de achtergrond. Wat ga je missen en wat niet?
‘Als wethouder heb je de mogelijkheid om voor mensen de wereld een beetje mooier te maken en dat zit vaak in heel kleine dingen. Je kunt voor hen echt het verschil maken en dat is ook waarom ik wethouderschap zo leuk vind. Dat ga ik zeker missen. ‘Maar ik laat de politiek niet helemaal los hoor’, voegt ze er meteen aan toe. ‘ Ik blijf betrokken bij de Dongense VVD, een heel fijne groep mensen. Ik ben er wel heel benieuwd naar hoe mijn leven eruit ziet als dat niet gedicteerd wordt door het ritme van de raadsvergaderingen.

Afscheid met trots en een groot dankjewel
Drie jaar wethouder in Dongen is niet heel erg lang, maar genoeg om veel te kunnen bereiken. Dat leert een terugblik op de afgelopen periode. Het levert een aardige waslijst op.
‘Ik ben er supertrots op hoe prachtig ons park is geworden, met die beelden en speeltoestellen; ik ben trots op hoe we samen met inwoners aan de slag gaan met de nieuwbouwwijk aan de Noorderlaan; hoe we uiteindelijk alle belangen samen hebben kunnen brengen zodat de Hoofdstraat in ’s Gravenmoer nu opgeknapt wordt; het snelfietspad dat we toch maar mooi binnen gehaald hebben zonder dat het ons een cent kost.

Ik ben ook trots op hoe we het Community Care Project bij Mariaoord aangepakt hebben en hoe we de inkoop voorliggende voorzieningen met ContourdeTwern, SWOD, Mee en IMW hebben aangepakt. Het sociale veld in Dongen is vertrouwder met elkaar geworden. Dit kwam zo mooi in beeld tijdens de aftrap van het SWOD-project ‘Samen zicht op eenzaamheid’. Geweldig om al de verschillende partners samen in de zaal te zien.’ En ik ben ook zeker trots op alle bedrijven die ik heb mogen bezoeken. Die bedrijfsbezoeken had ik graag nog meer willen doen. Want Dongen heeft ongelooflijk veel mooie bedrijven.

Daarnaast sloot mijn persoonlijke manier van werken heel goed aan bij het Dongens DNA: in Dongen doen we dingen samen. Ik ben echt iemand van het teamspel, de co productie. Ik zoek graag de samenwerking op. Misschien dat het daarom zo goed klikte tussen Dongen en mij. ‘Ik neem afscheid met trots en een heel groot dankjewel aan alle inwoners, bedrijven, verenigingen en organisaties met wie ik zo fijn heb samengewerkt.’

Afscheidsreceptie
Op dinsdag 31 mei is er een nog een openbare bijeenkomst , waar iedereen persoonlijk afscheid kan nemen van Petra.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen