Volkspartij Dongen ergert zich aan ‘rondslingerende‘ GO-scooters

Foto: commons.wikimedia.org

De Volkspartij Dongen wil dat er regels komen voor de omgang met GO-scooters. Raadslid Gert-Jan van Broekhoven deed donderdag in de raadsvergadering zijn beklag over de rondslingerende groene scootertjes in onze gemeente en vroeg om actie.

‘De afgelopen weken zien we weer een grote wildgroei van GO-scooters. Met name bij slechter weer worden ze vaker gedropt, maar ook bij prachtig mooi lenteweer worden de scooters te pas en te onpas achtergelaten. Ze blokkeren dan de stoep zodat voetgangers er niet langs kunnen, etc. Het lijkt ons goed om regels op te stellen voor deze nieuwe vorm van “verkeersoverlast” en ook in overleg te gaan met de eigenaar’, stelde het raadslid voor.

Door: Bernadette Klerx

Problemen voorkomen in plaats van achteraf oplossen
Volgens Van Broekhoven zou het al helpen als er bijvooorbeeld stallingsplaatsen in de gemeente aangewezen worden en als de gedragsregels via de gemeentelijke informatiekrant gecommuniceerd worden. Dit ook met het oog op de toekomst, want ’nu hebben we het nog over scooters maar wellicht is er een ondernemer die straks een nieuw gat in de markt ontdekt met stepjes, auto’s, drone’s of andere voertuigen. Het is dan beter om nu al beleidsregels op te nemen om overlast te beperken. Zo kunnen we in de toekomst problemen voorkomen in plaats van dat we ze achteraf moeten oplossen’, legde het raadslid uit.

‘We zitten er bovenop’
Wethouder Petra Lepolder voelde wel wat voor de suggestie van Van Broekhoven om de gemeentelijke informatiekrant in te schakelen. ‘Het is goed om de do’s en don’ts rondom het gebruik van de scooters nog eens aan te halen. Dat gaan we zeker doen’, antwoordde ze. Volgens de wethouder wordt er al met alle macht aan gewerkt om overlast te voorkomen. ‘Met de exploitant proberen we er steeds bovenop te zitten. Op het moment dat we meldingen binnenkrijgen van scooters die op verkeerde plaatsen staan, worden ze vaak binnen een dag al weggehaald. Een gebruiker moet sowieso een foto maken van de plaats waarop hij de scooter achterlaat. Er zit dus aan de voorkant echt wel een stukje controle op. En mochten de scooters op plaatsen staan waar ze te vaak voor problemen zorgen, dan kunnen we ook nog bepaalde gebieden aan laten wijzen, waarin scooters niet afgemeld kunnen worden. In theorie kunnen ze daar dan nog wel gestald worden, maar dan tikt de meter door en daar zit de gebruiker ook niet op te wachten, denk ik.’

Wennen aan nieuwe vormen van mobiliteit
De wethouder was overigens wel enthousiast over de scootertjes. ‘Deze duurzame vorm van deelmobiliteit juichen wij toch wel toe. We willen tenslotte allemaal dat mensen zo veel mogelijk gebruik maken van openbaar vervoer, en dat ze minder in de auto zitten. En ja, dit is wel een periode waarin we met z’n allen nog heel erg moeten wennen aan deze nieuwe vormen van mobiliteit. Maar nogmaals, we zitten er bovenop en hebben ook een goed contact met de exploitant. Onze ervaring is dat de afgelopen tijd goed en adequaat is opgetreden tegen overlast.’

De knalgroene elektrische scootertjes zijn vanaf eind oktober in Dongen te vinden. Er zijn er 35 geplaatst. De scooters zijn 24 uur per dag beschikbaar en 100% elektrisch. Via de GO- sharing app zijn de scootertjes te vinden en daar staan ook de plaatsen vermeld waarop geparkeerd mag worden.

Reacties

Cookieinstellingen