D66: ‘te weinig sociale huurwoningen in Dongen’

Foto: Pixabay License/Capri23auto

De gemeente Dongen kan op korte termijn niet heel veel doen om het aantal sociale huurwoningen fors te verhogen. Dat antwoordde wethouder Cors Zijlmans op vragen van D66-raadslid Ulas Köse.

Het raadslid had in een landelijk dagblad gelezen, dat bijna 2/3 van alle Nederlandse gemeentes niet voldoet aan de eis van het Kabinet om 30% van de woningen beschikbaar te hebben voor sociale huur. ‘Ook Dongen voldoet hier niet aan, hier is volgens de krant maar 22,4 % beschikbaar voor sociale huur’, zo wist Köse te melden. En het raadslid had nog meer ‘slecht nieuws’. ‘Wij hebben vastgesteld dat die 30% ook niet als doelstelling is opgenomen in het beleidsdocument ‘Perspectief op wonen en woningbouw 2021’. Sterker nog, daarin streven we naar 20%.’ Hoe zit dit en gaat dit nog leiden tot aanpassing van de geplande woningbouw bij de Noorderlaan en de Waspikseweg?’wilde het raadslid weten.

Door: Bernadette Klerx

Wethouder: 30% is streven, geen eis
Wethouder Cors Zijlmans hielp het raadslid meteen uit de droom. Volgens hem lag de zaak ook net even anders. ‘U hebt het hier over een eis, maar dat klopt niet, die 30% is geen eis, maar een streven. En nee, op de korte en waarschijnlijk ook de langere termijn kan Dongen niet aan dit streven voldoen. We hebben immers te maken met de bestaande woningvoorraad en de samenstelling daarvan is historisch bepaald. In grotere steden is het aantal sociale huurwoningen altijd groter geweest dan in kleinere gemeenten’, legde de wethouder uit. ‘Dongen heeft een woningvoorraad van ongeveer 11.500 woningen, daarvan is 70% koop en 30 % huur en dat is dan sociale huur, middeldure en dure huur bij elkaar.’

Niet veel invloed
En volgens Zijlmans kan de gemeente daar ook niet heel veel aan doen. ‘Op het bestaande woningbezit heeft de gemeente weinig tot geen invloed. Alleen door toevoegen van nieuwbouw kan het percentage sociale huurwoningen groeien.Met nieuwbouw groeit de totale woningvoorraad met ongeveer 1% per jaar, maar dat gaat dan niet aleen om sociale huurwoningen, maar om alle woningen.’

Aanpassing Noorderlaan en Waspikseweg niet aan de orde
Aanpassing van de woningverdeling op de nieuwbouwlocaties Noorderlaan en Waspikseweg is volgens de wethouder ook niet aan de orde. ‘Casade bouwt op de Noorderlaan 50% van het aantal woningen. Als raad heeft u er zelf voor gekozen om dat in de verdeling tweederde sociale huur en eenderde middeldure huur te doen. Voor de Waspikseweg is de verdeling nog niet exact bekend, maar dat wordt waarschijnlijk 35% goedkoop, 35% middenduur en 30% duur. ’De wethouder kon het niet laten zijn antwoord af te sluiten met een laatste correctie. ‘We hebben geen 22,4 % sociale huur, maar 23,4. Eén procentje meer dus dan de krant vermeldt’, merkte Zijlmans nog even fijntjes op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen