Nieuwe gemeenteraad klaar voor de start

Tijdens een feestelijke bijeenkomst is de nieuwe gemeenteraad van Dongen gisteren geïnstalleerd. ‘De kiezers hebben het vertrouwen in u uitgesproken en nu mag u uw idealen hier gaan realiseren. En dat is een mooie en dankbare taak. We hebben 21 raadsleden die van betekenis willen zijn voor de Dongense gemeenschap, vandaag, morgen en in de toekomst’, zei burgemeester Marina Starmans in haar installatietoespraak.

Door: Bernadette Klerx

Van de 21 zetels in de Dongense gemeenteraad worden er 12 ingevuld door nieuwkomers, 9 raadsleden hebben er al één meer periodes op zitten. De gemiddelde leeftijd van de nieuwe Dongense gemeenteraad is 38 jaar en dat zou volgens burgemeester Starmans best wel eens de laagste gemiddelde leeftijd van Nederland kunnen zijn. De burgemeester benadrukte in haar toespraak nog eens het maatschappelijk belang van het raadslidmaatschap.

‘Onze raadszaal staat gedeeltelijk binnen en buiten het gemeentehuis en dat staat symbool voor uw taak; u moet er binnen zijn voor de inwoners buiten. Goed luisteren is daarbij essentieel en dan moet u dat hier binnen bespreekbaar maken. Zo kunt u het verschil maken. Maar het mooiste aan dit werk is het contact met de Dongenaren’, gaf de burgemeester de nieuwe raad mee.

De volledig vernieuwde CDA fractie groeide van 3 naar 6 zetels

De nieuwe raadsleden zijn: Stijn Sips, Marjolijn Diepstra, Daniëlle Asin, Coert van Os, Kees de Jong en Chris de Boer van het CDA, Esra Citak- Türkyilmaz en Jorik Bosters van de Volkspartij Dongen, Frans den Broeder van de VVD, Gitta Camfferman en Ulas Köse van D66 en Bas Evegaars van de Ouderenpartij; de raadsleden die er al één of meer periodes op hebben zitten en nog doorgaan zijn: Frits Klijs, René Jansen, IriDe nieuwe gemeenteraad met in het5 midden Bertus de Wits Jansen, Gert-Jan van Broekhoven en Denise Kunst van de Volkspartij Dongen, Marieke Schouten en Joeri de Jong van D66, Jan Kennekens van de Ouderenpartij en Perry Wens van de VVD.

De nieuwe gemeenteraad met in het midden trouwe volger Bertus de Wit, al meer dan 60 jaar vaste gast bij de gemeenteraadsvergaderingen

Daarnaast zitten er nog een aantal potentiele raadsleden in de wachtkamer. Zij treden toe tot de raad als een van hun partijgenoten wethouder wordt. Dat geldt met name voor de Volkspartij Dongen en het CDA, waar respectievelijk René Jansen en Kees de Jong kandidaat-wethouders zijn. Deze week zijn de eerste gesprekken over de coalitieonderhandelingen. In de loop van de volgende week wordt de eerste rapportage daarover verwacht, zo liet Denise Kunst van de Volkspartij Dongen desgevraagd weten.

Bekijk een sfeerim[ressie van de installatie van de Dongense gemeenteraad in de fotoserie boven dit artikel 

Foto’s: Pix4Profs/Jan Stads

Reacties

Cookieinstellingen