Koninklijke onderscheidingen voor scheidende raadsleden

Maandagavond vond een bijzondere raadsvergadering plaats. De gemeenteraad was namelijk voor het laatst bijeen  in de ‘oude’ samenstelling. Aanstaande woensdagavond wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd met daarin veel nieuwe gezichten.

Een flink aantal gemeenteraadsleden doet een stapje terug en wordt opgevolgd door ‘verse’ krachten, waarbij ook de verhouding in het aantal zetels tussen de diverse partijen gaat veranderen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden kozen de Dongenaren voor een gemeenteraad bestaande uit  de Volkspartij Dongen (7 zetels), CDA Dongen – ’s Gravenmoer (6 zetels), D66 Dongen (4 zetels), de Dongense VVD (2 zetels) en de Ouderenpartij voor Dongen (2 zetels).

Burgemeester Marina Starmans had voor elk vertrekkend raadslid mooie woorden en voor de volksvertegenwoordigers die er 12 of meer jaren raadslidmaatschap op hebben zitten was er, naast deze mooie woorden, een Koninklijke onderscheiding. De raadsleden die niet meer terugkeren in de raad na één of twee raadsperiodes zijn: Rob Biesheuvel, Cees Zwaal en Colinda Blous (Volkspartij Dongen), Maurice IJpelaar en Tonny Dijck (PvdA Dongen), Angela Horsten (Dongense VVD), Henriet Jespers- van Dongen (D66 Dongen) en Marius van der Heijden (Ouderenpartij voor Dongen).

Een koninklijke onderscheiding was er dus voor de raadsleden die 12 jaar of langer zitting hadden in de gemeenteraad van Dongen. Dat zijn André Vonk, Annemarie van Eenennaam en Koenraad van Eersel (CDA Dongen – ’s Gravenmoer), Martin Montens (PvdA Dongen) en Pieter Brooijmans (Dongense VVD) Zij werden allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De volledige CDA-fractie ontving een Koninklijke Onderscheiding (v.l.n.r. Koenraad van Eersel, Annemarie van Eenennaam, André Vonk – foto: Pix4Profs/Jan Stads)

Verschuivingen
Afhankelijk van coalitie-onderhandelingen c.q. de samenstelling van het nieuwe College, zijn er nog enkele verschuivingen te verwachten. Er zitten nog enkele potentiële raadsleden in de ‘wachtkamer’. Als René Jansen, als lijsttrekker en wethouderskandidaat van de grootste partij (VPD) wederom wethouder wordt, en die kans lijkt reëel, dan neemt Chantal Kimenai de opengevallen plaats op. Mocht het CDA in het College belanden, dan zal Kees de Jong naar voren geschoven worden als wethouderskandidaat. Omdat Wouter de Zwart bekendmaakte dat hij zijn raadszetel niet gaat innemen komt de volgende persoon op de lijst, Hans Verkooijen, dan hiervoor in aanmerking. Verkooijen heeft aangegeven dat hij deze zetel in dat geval zal aanvaarden. Petra Lepolder heeft aangegeven alleen terug te willen keren als wethouder en stelt daarmee haar verdiende gemeenteraadszetel ook ter beschikking. Of zij daadwerkelijk terugkeert als wethouder is echter lang niet zeker, aangezien de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen een zetel verloor en met de overgebleven twee zetels. samen met de Ouderenpartij voor Dongen. tot de kleinste partijen behoort. Als D66 in het College komt, zullen zij naar verwachting een wethouderskandidaat voordragen die geen deel uitmaakt van de huidige fractie.

Bekijk meer foto’s van de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen in de fotoserie boven in dit artikel (Foto’s: Pix4Profs/Jan Stads)

 

Reacties

Cookieinstellingen